Maske med turbofugt til det trætteste ansigt i LA

10 facts om serum

På billedet: Super Serum fra Ecooking, Vespera Bionic Serum fra Exuviance samt Serum Multiactives fra Nilens Jord

På billedet: Super Serum fra Ecooking, Vespera Bionic Serum fra Exuviance samt Serum Multiactives fra Nilens Jord

Serum er et af de emner, jeg har beskæftiget mig med en del gange. Bl.a. skrev jeg om det dengang, hvor jeg selv hørte om serum første gang. Dengang hvor serum pludseligt var noget, “man brugte”. Desuden har jeg flere gange skrevet om gode serum, jeg er stødt på, eller nye spændende lanceringer inden for kategorien.

Men serum og brugen af serum er faktisk et af de emner, jeg får allerflest spørgsmål omkring.

For selvom serum har været massivt på hylderne i en årrække efterhånden, og der ikke er mange hudplejebrands, der ikke allerede har lanceret minimum ét serum i deres sortiment, så er der tilsyneladende stadig rigtig meget tvivl om, hvordan man bruger serum, hvor det skal hen og i hvilke mængder, hvem der skal bruge det, hvorfor og sammen med hvad.

Derfor har jeg samlet en lille guide “for dummies”, når det handler om serum. Det har jeg med udgangspunkt i nogle af de spørgsmål, som jeg løbende får om serum, så hvis noget er indlysende for dig, så spring det blot over, og er du superbruger af serum, vil dette indlæg nok heller ikke være noget for dig.

Er du dog stadig mystificeret omkring, hvad serum kan gøre for dig, så er her kort og godt en i alt ti hurtige facts om serum. Håber, jeg har fået det hele med.

Ti facts om brugen af serum

1) Bruges under cremen
Når du bruger serum, så skal den altid anvendes under cremen.

Tænk i det hele taget i, at din ansigtspleje skal bygges op, så det mest tyndtflydende altid skal på først.

Det gælder uanset, hvor mange lag din daglige rutine består af. Min egen består ofte af 5 til 8 lag i alt.

2) Virker i dybere hudlag
Netop fordi et serum består af mindre molekyler og er mere tyndflydende, vil den, groft sagt, arbejde i dybere hudlag end en creme.

Forsimplet kan man sige, at cremen ligger uden på huden og gør sit arbejde der, mens et serum trænger ind i huden og gør sit der.

3) Kan bruges både morgen og aften
Man behøver ikke, men man må gerne: Bruge serum både dag og nat.

Jeg tænker det altid sådan, at når jeg putter creme i ansigtet, så putter jeg også et serum under. Det er ikke nødvendigvis den samme morgen og aften. Men det behøver det heller ikke at være.

Nogle brands har oven i købet lavet en serum til nat og en anden serum til dag.

4) Behøver ikke at være fra samme mærke som din dagcreme
Det er langt hen ad vejen en myte, at ens hudpleje gennemgående skal være fra samme mærke. Udover at det pynter på hylden, at det hele passer sammen, så har det ingen betydning.

Hvis du bedst kan lide en dagcreme fra ét mærke, et serum fra et andet mærke og en natcreme fra et tredje, så er det da det, du bruger.

Serum og creme behøver med andre ord ikke at passe sammen – og det gør din øvrige hudpleje i øvrigt heller ikke.

5) Har forskellige egenskaber
Når du vælger et serum, så se på, hvad det kan. Er det anti-age, fugtboostende eller noget helt tredje?

Vælg evt. noget, der supplerer din ansigtscreme eller noget, som går i den stik modsatte retning og gør noget andet godt for din hud.

Ligesom med ansigtscremer kan det også være, at du skal bruge serum efter sæson.

6) Brug i ansigtet, på halsen og på décoletté
Ja, serum er ofte dyrere end end creme. Men den er også ofte drøjere i brug.

Så spar endelig ikke på de dyre dråber, og brug gerne dit serum i både ansigt, på hals og på décolleté.

Rynker kommer jo ikke kun på kinderne, vel?!

7) Serum på serum er tilladt
Hvis du forelsker dig i to serums med to forskellige egenskaber, som et serum i sig selv ikke kan give dig, så behøver du ikke at være bange for at bruge serum i lag.

Igen gælder det, at det tyndeste bruges først. Lad lige det første trænge ind i nogle minutter, hvorefter du kan bruge nummer to.

8) Serum til hår og krop
Serum hører ikke nødvendigvis kun til i kategorien med ansigtspleje.

Der er også serum, som kan gøre noget godt for fx tør eller slap hud på kroppen, og der er desuden rigtigt udmærkede serum til håret derude, som kan gøre håret blødere, beskytte det mod udefrakommende skader eller noget tredje.

9) Serum kan sagtens bruges som behandling
Har du en særlig hudlidelse? Så findes der garanteret et serum til at dulme netop den.

Der findes bl.a. serum til hud med hyper-pigmentering, rosacea, akne, tendens til rynker og fine linjer, tørhed og meget mere. Med andre ord er det ikke sikkert, at det serum, din veninde bruger, også er et serum for dig og din hud.

Ligesom med cremer, så er der naturligvis også serum, der lover guld og grønne skove uden at kunne levere. Men søg evt. på anmeldelser på nettet, inden du køber.

10) Hellere serum end dagcreme
Ja, vi bør bruge dag- og natcreme hver dag året rundt og på ren hud. Men hvis du endelig skal vælge, så vil jeg generelt sige (der er undtagelser ift. hudtilstand!), at et serum er vigtigere at bruge end en ansigtscreme – særligt, hvis det “bare” er fugt og anti-aging, du er ude efter.

Et serum er en super booster til din hud, og den trænger godt ind og gør noget godt for din hud.

Og hvis du fx alligevel tager solcreme i ansigtet om sommeren, så kan du lige så godt gå direkte fra serum til solcreme og dermed springe dagcremen over. Igen gælder der undtagelser. Men jeg tror, du forstår, hvor jeg vil hen.

I det hele taget er serum guds gave til os alle, og jeg håber, at ovenstående kan være med til at afmystificere, hvad det egentligt er et serum er og kan. Jeg er vild med konceptet og bruger serum hver morgen og aften året rundt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Maske med turbofugt til det trætteste ansigt i LA