Et lys i mørket, når man er mørkeræd

40-års alderen og det, der sker med huden

Forleden var jeg til en event, der handlede om hudpleje. Den slags er jeg tit, og det er egentlig ikke det, det skal handle om i denne omgang.

Grunden til, at jeg dog starter ved eventen er, at jeg var så heldig at blive kaldt ung. Det sker ikke så tit længere. Jeg fylder 37 til sommer, og det er ligesom sket med den ungdom, tænker jeg!

Den eneste grund til, at jeg fik prædikatet “ung” var da også, at hende, der holdt oplæg, var så sød at skære os alle over en kam, og jeg var vist tæt på at være 15 år ældre end de fleste af dem, der deltog. Men jeg sugede naturligvis til mig, hver gang den søde dame sagde, at vi alle var så unge 😉 Og af viden om produktet, naturligvis!

Men nej. Jeg er ikke ung. Og det er min hud heller ikke.

Jeg kommer ikke udenom, at tyngdekraften forlængst har gjort sit, og at den arbejder ganske effektivt og mere og mere. Men sådan er det, og hver alder har sine fordele og ulemper. Huden er nok en af ulemperne i denne sammenhæng, fordi det kun går en vej.

Heldigvis er jeg klar over, at huden ændrer sig ganske drastisk fra, vi fylder cirka 40 år. Det betyder, at vi måske ikke længere har så meget gavn af den hudpleje, vi ellers har brugt, og at vi derfor skal søge nye hylder og nye produkter, hvis vi skal have det optimale ud af de dyre dråber, vi smører i ansigtet (og på halsen – glem for guds skyld ikke halsen!)

Typisk er det, en hud på 40 + har brug for, en mere fed creme. Huden bliver nemlig mere tør fra de cirka 40 år, og selv en fedtet hud som min vil begynde at føles mere tør.

Derudover begynder produkter, der strammer op, også at være gode at have stående på badeværelseshylden, når vi kommer nærmer os 40 år. Så sker der igen noget omkring overgangsalderen, men det vil jeg slet slet ikke tænke på lige nu!

Uanset om det dog handler om 40 års alderen eller alderen derover, så skal der fokus på, at huden skal have mere næring, og at hudplejen skal kunne gå dybere ned i hudlagene. Vi skal altså bruge en helt anden creme, end vi gjorde, da vi var 28 – også selvom vi har været meget glade for den.

hudpleje-40-plus-urbannotes-d

Serum – det er nu!
Hvis man i øvrigt ikke allerede har gang i et serum, er det nu, det er en rigtig god idé at investere i sådan en. Et serum bruges under dagcremen, og de fleste serummer minder faktisk også i konsistensen om en helt almindelig creme. Men serummer indeholder mindre molekyler, som kan trænge længere ned i hudlagene, og som derfor kommer derned, hvor de kan styrke huden.

Det, jeg kigger på, når jeg skal finde et serum, er bl.a. indhold som hyaluronsyre, vitamin A, antioxidanter og peptider.

Mere mere fugt
I takt med at huden bliver ældre, har den brug for mere fugt og fedt. Det giver lidt sig selv, hvis man tænker over det. Huden mister en masse fugt med alderen. Det er det, der gør den slappere, så vi skal tilføre mere og mere.

Huden har simpelthen brug for mere fugt, for at den kan holde sig fyldigere og mere frisk.

Tilfører vi ikke nok fugt, får vi flere rynker hurtigere, fordi hudens celledelinger bliver langsommere. Jo federe en creme er, des mere isolerer den næringen til huden.

Olie er i denne sammenhæng rigtig gode. Det kan fx. være mandelolie, arganolie eller jojobaolie. Derudover er det rigtig fint, hvis der står hyaluronsyre og glycerin på ingredienslisten.

Vitaminer til huden
Ligesom kroppen indvendigt har brug for vitaminer, så har kroppen udvendigt også brug for at få tilført vitaminer, hvis huden skal holde sig sund. Vitaminer beskytter nemlig hudcellerne og hjælper til at stimulere cellefornyelsen.

De vigtigste vitaminer i den forbindelse er vitamin A, B3, C og E, som flere hudplejeprodukter indeholder, og som kan være ganske gavnlige at gå efter, hvis huden skal holdes så sund. Desværre kan vitaminerne også hedde andre ting, når man kigger på cremekrukken, så man skal lige vide, hvad man leder efter, når man står ved hylden med cremer. Fx. kan vitamin A hedde retinol, B3 kan også hedde niacinamid, bag bl.a. askorbinsyre gemmer sig vitamin C, mens vitamin E også kan hedde tokoferol.

Man kan dog også være heldig at møde en sød ekspedient, som kan sætte ord på etiketten … Og det er altid bedre at spørge en gang for meget end at slippe 800 kr. på den forkerte creme eller serum, hvis man kunne have fået en, der var mere effektiv, til 300 kr.

Billedet til denne lille “guide til hudpleje til voksen hud” er i øvrigt ikke valgt helt tilfældigt. Det, du ser, er nemlig The Body Shops helt nye produkter i serien Drops of Youth. Produkterne er netop kommet i handlen, og jeg glæder mig til at teste dem, fordi de tidligere produkter i serien har gjort fantastiske ting for min hud, når den har været allermest træt og slap.

Jeg vil og kan ikke sige så meget om nyhederne, inden jeg har prøvet dem. Men de indeholder bl.a. glycerin, sodium hyaluronate (som er hyaluronsyre i saltformat) samt nogle af de gode olier plus en række andre aktive ingredienser til moden hud.

I øvrigt er det ret alment kendt i hudplejekredse, at man skal anvende en creme i mere end en måned (og meget gerne to), inden man kan afsige en dom om denne. Det skyldes, at en hudcelles rejse fra nederste hudlag til øverste hudlag varer 28 dage. Med andre ord skal man ikke afskrive en dyr creme, bare fordi den ikke strammer hele masken op efter en uge.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et lys i mørket, når man er mørkeræd