To bokse, seks nye favoritter

5 grunde til, jeg ikke tror på slankekure + en vinder

Bikinisæsonen er nu! Altså ikke lige i Danmark i disse dage. Men det skal nok komme igen (det skal det altså!)  Derfor har det de seneste måneder også vrimlet med tips til, hvordan man kan tabe en hel masse kilo på blot få uger eller måneder, så man kan smide de overflødige kilo, inden man trækker i badetøjet.

Men jeg trækker bare på skuldrene. For de første skal man hoppe i en bikini eller badedragt uanset vægt eller udseende, hvis man har lyst til det og føler sig tilpas, for det andet tror jeg simpelthen ikke på slankekure.

Og så tænker du nok, at det er nemt at sige for en, som har en BMI, der er tættere på 20 end 30. Men faktisk har jeg på et tidspunkt også vejet 20 kg mere, end jeg gør i dag. Men i dag har jeg fundet en balance, som gør, at jeg maksimalt varierer et kilo op eller ned i vægt.

Og ja, jeg kunne helt sikkert godt tabe et kilo mere på hvert ben, som altid har været til den buttede side. Men jeg har fundet ligevægt og hellere et par kilo ekstra end en slankekur, hvis du spørger mig.

Der er dog flere grunde til, at jeg ikke tror på slankekure …

frida kahlo salad isla mujeres urbannotes.dk

1) Du kan ikke være på en slankekur for evigt
Langt de fleste slankekure kræver en kæmpe investering. Investering i tid, investering i energi og investering af penge. Og det vil langt de færreste kunne gennemføre i længere tid ad gangen. Så når kuren er slut, og man går tilbage til “normalen”, så vil alle investeringerne og anstrengelserne være spildt, og humøret i kulkælderen, fordi man endnu engang har spildt tid, energi og penge.

Men andre er glade. Nemlig slankeindustrien, som tjener gode penge på opskrifter, pulverkure, shakes, barer og alt muligt andet, som i sidste ende er spild af dine surt tjente penge.

2) Når alt er forbudt, bliver alt også mere syndigt
Jeg har selv levet efter “alt med måde”-devisen de seneste mange år. For det er, hvad jeg tror på.

Fordi der ikke er noget (ud over kød og mælk, eftersom jeg er vegetar, og min hud ikke tåler mælk), der er forbudt, så er der heller ikke noget, jeg higer særligt efter. Jeg spiser, hvad jeg har lyst til. Men jeg spiser ikke hele lagkagen, for det har jeg ikke engang lyst til. Intet mad bør i min verden være forbudt, for så bliver det bare mere interessant, og man får det dårlig med sig selv, hvilket får mange til at falder endnu dybere ned i fælden.

3) Mad kan aldrig være synderen – når det er rigtig mad
Mange slankeprodukter indeholder ingredienser, som man ikke engang helt ved, hvad er. Man kan altså ikke smage, om kartoflerne er rigtige kartofler eller søde kartofler, eller om pulveret med jordbærsmag nogensinde har set et jordbær. Hvorfor ikke spise rigtig mad i stedet? Mad, der smager af noget, og som skal tygges. Jo mere, vi skal tygge vores mad og tager os tid til måltidet, des bedre stiles sulten.

Desuden tror jeg, det ville være sundt for de fleste at gennemgå skabe og skuffer og se på, hvor meget mad, de har stående, som de ikke helt kender indholdet i. Ud med sovsepulveret, frysepizzaen, pastasovsen i glas og ind med de rene råvarer. Det vil med garanti spare dig for både store mængder sukker, fedt og salt, og det er lig med mere balance på vægten.

4) Sammensætningen af tarmbakterier kan bestemme din vægt
Tarmbakterier og forskning i tarmbakteriers betydning for vores velvære, krop og fysik har de seneste år været det nye sort. Vi ved langt fra alt endnu, men jeg tror fuld og fast på, at sammensætningen af vores tarmbakterier har stor betydning for vores sundhed – og dermed også for vores vægt.

Den forkerte sammensætning af tarmbakterier kan ganske enkelt gøre det sværere at tabe sig eller holde vægten på plads. Tarmbakterier har betydning for, hvor mange kalorier, din krop hiver ud af maden, og for, om du har forstoppelse. De kan også ændre din appetit og drille dig med, hvor hurtigt netop din krop forbrænder fedt.

Kæmper du altså med vægten, kan det være en idé at se på, om du spiser nok præbiotiske fødevarer, som de gode mælkesyrebakterier i tarmen lever af, eller at begynde at tage et kosttilskud af mælkesyrebakterier, som fylder gode bakterier og diversitet ned i tarmen.

Derudover kan vægten være afgjort af hormoner, inflammation i kroppen, mangel på søvn og flere andre faktorer, som selv den mest perfekte slankekur ikke kan gøre noget ved.

5) Seks uger ændrer ikke dit liv
De fleste slankekure er indrettet til, at man skal være på dem i måske seks eller 12 uger, og man vil derefter se mirakler. Men de seks eller 12 uger ændrer ikke ens liv. Det gør en langsigtet livsstilsændring til gengæld. Heriblandt om man spiser ordentlig mad, og om man fx tager cyklen fremfor bilen. Der skal større ændringer til, og de gode nye vaner kommer naturligvis heller ikke på bare seks uger, men til gengæld kan de vare ved resten af livet.

Derfor tror jeg på den stille og rolige vej til et vægttab – også selvom det betyder, at man ikke kommer til at føle sig vildt tilpas i badetøj lige denne sommer, men så gør man det måske næste sommer eller næste sommer igen.

Det, jeg selv har gjort, over årene er, at kigge på: 1) Hvor meget motion, jeg får i det daglige, 2) Hvordan jeg køber ind, 3) Hvordan jeg laver mad, 4) Hvad jeg laver mad af og 5) Hvor meget jeg spiser. Og det betyder i dag, at min vægt er meget stabil, og at jeg spiser langt mere varieret, end jeg har gjort tidligere. Desuden er min kost primært plantebaseret, hvilket er godt for fordøjelsen og tarmsystemet.

Og så til noget helt andet. Jeg skylder nemlig at trække en vinder af fødselsdagskonkurrencen og den super skønne jaderulle, så det må jeg naturligvis ikke glemme i al anti-slankekurs-snakken!

Vinderen blev:
Line J. E.

Stort tillykke, Line! Jeg sender en mail til dig.

Tak, fordi du læste med! Det betyder mere, end du tror 🙂 Vil du have nys om kommende indlæg, så kan du følge bloggen (og dine andre favoritblogs) ved at logge ind her. Desuden er du mere end velkommen til at kigge med på Instagram og/eller Facebook.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

To bokse, seks nye favoritter