En bid af ostehimlen i Kødbyen
Forleden var jeg på en kulinarisk rejse i spanske oste.
Alle, der kender mig, ved, at jeg elsker ost, og at jeg har en svaghed for bl.a. manchego, som har sin oprindelse i netop Spanien, så jeg var lidt i himlen i et par timer på Osteriet & ko i Kødbyen.
Anledningen til ostegildet var, at Osteriet & ko afholdte en osteskole med fokus på spanske oste.
Tidligere havde der været bl.a. franske og danske oste på programmet. Og i selve butikken i Kødbyen forhandler de da også lidt af hvert, men udelukkende gårdoste, som de selv finder rundt omkring i verden, hvor ejerne rejser rundt med familien og et køleskab og svinger ned ad de små afveje for at finde de helt særlige smagsoplevelser, som man ikke finder i supermarkedet.
Osteskolen var, udover at være yderst velsmagende, også super interessant, og der blev nørdet oste (og i øvrigt tilhørende vine), til deltagerne var helt fyldte og mætte helt ned i storetåen. Men det var en super gastronomisk osterejse, som bød på smagsprøver inden for alskens virkeligt gode oste med ophav i Spanien.
Vi fik bl.a. lært om forskellige typer gårdoste, vi fik syn og smag for, at smagen i en ost kommer af skorpen, og vi fik dykket ned i den værkstedstanke, som driver Osteriet & ko, og som betyder, at de byder på ostesmagninger af flere forskellige slags – og at de derudover også meget gerne serverer smagsprøver, når man besøger butikken og leder efter en eller flere helt særlige oste, som man kan servere for sig selv eller sine gæster.
Der er ingen tvivl om, at der ligger virkelig meget kærlighed til oste og viden og nørderi om oste begravet i den lille ostebutik i bunden af Kødbyen, og vi tog vist alle (udover fyldte maver) rigtig meget viden med os, som vi kan bruge i dagligdagen, når vi fremover skal købe oste.
Bl.a. tog jeg med mig, at balancen mellem omega 3 og omega 6 fedtsyrer i osten har stor betydning for, hvor sund eller usund osten er. De to typer fedtsyrer er ofte i bedre balance i en god (og lidt dyrere) ost end i den billige, skiveskårne uden skorpe, som mange af os hiver ud af køledisken i supermarkedet.
Det giver rigtig god mening, når man tænker på, hvor meget ost fx franskmændene spiser ift. danskerne, og hvor få livsstilssygdomme, de har ift. os. De satser på kvalitet, og det gør vi som oftest ikke.
I øvrigt blev jeg i samme moment ret glad for min økologiske mælk, for i økologisk mælk skulle der, sammenlignet med konventionel mælk, være en meget bedre balance mellem fedtsyrerne.
Generelt emmer Osteriet & ko af kvalitet, og deres osteskole kan varmt anbefales – uanset, om man er til spanske, franske eller danske oste.
Derudover kan jeg afsløre, at Osteriet & ko serverer ostetapas i solen foran butikken. Prisen er til at tage og føle på, og det er kvaliteten også. Og hvis man smiler rigtig sødt, kan det også være, at man får lov til at købe en pakke af deres udsøgte sortfodsskinke, lækre oliven eller salte mandler.
Det kunne i hvert tilfælde tænkes, at jeg sad bænket foran Osteriet & ko med en tapastallerken og et glas vin et par gange i løbet af den kommende sommer.
Lidt mere oste-nørderi … Det smagte vi på:
La Mascancà
En mild komælksost med krystaliseret rødkitsskorpeBetara Tipus Pirineu Vaca
Halvfast ost med smag af smør, fløde, svampe, løg og saltFlor de Ronda Cabra
Fast ost med mild og lang mælket eftersmagMontbrù Sarrò de Capra
Fast ost med smag af svampe, hvidløg og smørCosta Negra
Halvfast komælksost med skorpe af sort voksManchego Grand Reserva
Halvfast ost med meget salt smag samt hvidløg, løg, svampe og umamiØko Albala med honning og rosmarin
Halvfast ost med skorpe smurt i honning og rosmarinPeñecorda
Halvfast blåskimmelost med cremet saltsmag og indpakket i ahornbladeValdeon DOP
Halvfast blåskimmelost indpakket i ahornblade og med kraftig salt smag, ammonikket og med syrlig eftersmag
Ingen kommentarer endnu