En julehilsen og en video fra Auckland

Fire ting, jeg ikke vil savne ved New Zealand + en lille film fra Hobbiton og Waitomo

Tiden flyver, når man har det godt. Det er vores lille rejse et levende bevis på.

Således er det allerede næsten en hel uge siden, vi forlod Christchurch og fine New Zealand. Vi har siden fejret nytår i Sydney, og lige nu befinder vi os altså i Manly Beach, som vi netop er ankommet til med en Uber for et par dage siden.

Det er skønt at være i Australien igen. Det er her, hvor jeg føler mig allermest afslappet, i kontakt med mig selv og mit bedste jeg. Ja, tænk engang, hvor sjov og rar jeg kunne være at være sammen med i det daglige, hvis jeg boede i Australien 😉

Australien føles samtidigt hjemligt, fordi vi har rejst så meget rundt i landet over årene, og det er det land i hele verden, som jeg holder allermest af.

Helt anderledes har det været med New Zealand, som har været et land, vi længe har drømt om at besøge, men som altid har måttet vige for Australien, når vi har hevet uger ud af kalenderen for at rejse på disse kanter.

Denne gang hev vi dog en del ekstra uger ud af kalenderen for netop både at være et passende antal uger i verdens bedste land, Australien, og samtidigt få et smugkig på smukke New Zealand.

Men nu har vi så oplevet New Zealand. Og hvad så? Var det turen værd?

vegetarian mad new zealand vegansk urbannotes.dk

// Jeg havde egentligt optur over min salat. Ikke fordi den indeholdte blue cheese, som jeg ikke er så begejstret for, men fordi den var det eneste vegetariske, jeg kunne finde på menuen … Indtil jeg fandt et stykke bacon i den, vel at mærke!

Her er fire ting, jeg ikke vil savne ved New Zealand:

1. Dyrt
Jeg ved godt, at New Zealand ikke er Thailand eller Indonesien. Men priserne i New Zealand er generelt en anelse højere, end vi ellers har været vant til i Australien. Det er dyrere at købe en kop kaffe, og det er dyrere at spise ude, hvilket er to ting, som vi, i sagens natur, gør en del i, som gæster i landet. Transport og mad i supermarkeder er også generelt en del mere kostelig end i fx Australien.

2. Fed mad
Jeg er glad for sund mad. Jeg spiser sundt til hverdag, og jeg spiser sundt, når jeg rejser. Sådan har min krop det bedst, og fed mad slår mig helt ud. Det har da heller ikke været det helt store problem at finde gode salater, semigroft brød og gode grøntsagsretter, når vi har været i storbyerne i New Zealand. Men mange steder i New Zealand virker det til, at alt skal frituresteges, og man skal lede længe efter en skive tomat på ens tallerken.

Det har til tider også været svært at finde vegetariske alternativer til det meget kødfulde New Zealandske køkken, og vegansk er en by i Rusland på de kanter. Når maden på restauranter har været vegetarisk, har den stort set altid været spækket med ost og/eller æg, hvilket jeg ellers i vid udstrækning forsøger at holde på et minimum, og i det hele taget minder tilgangen til mad i New Zealand til tider meget om den amerikanske. Måske derfor møder man også ganske mange i amerikanske vægtklasser i New Zealand …

3. Det lunefulde vejr
Generelt vidste vi aldrig helt, hvilket vejr vi ville stå op til i New Zealand. Det blæste rigtig meget, og vi havde også en del regn. Men nogle dage var det så varmt, at vi næsten var ved at smelte, og det hele kunne skifte på et splitsekund, hvilket gjorde det en anelse svært at planlægge fra den ene dage til den næste.

4. Campingpladslivet
Vi er 100 pct. selv ude om, at vi flere steder har boet på semi-campingpladslignende overnatningssteder. Det har dog flere steder været stort set eneste mulighed i nærheden af de steder, vi gerne har villet se, plus at vi vidste, at barnet ville nyde de legepladser, gocarts og andre børn, som sådan en campingplads automatisk inkluderer.

Men jeg savner altså ikke de delte badeværelser og at gå over en mørk plads med min tandbørste inden sengetid. For ikke at tale om at vågne midt om natten med tissetrang og 100 meter til nærmeste toilet- og badefaciliteter. Det er bare ikke rigtigt mig …

Rotorua hot springs varme kilder urbannotes.dk

// Et lille smugkig fra Rotorua, som jeg glæder mig til at fortælle meget mere om.

Og så naturligvis de fem ting, som helt sikkert gør, at jeg gerne vil tilbage til New Zealand – en skønne dag:

1. Sproget
Jeg bliver altid lidt blød i knæene, når jeg hører rigtig australsk. Og new zealandsk kan lidt det samme. Godt nok har man ikke lige så mange forkortelser og sjove navne for ting i New Zealand som i Australien. Men det er charmerende som bare fanden, og så kalder de fx det, som de fleste andre kalder flip-flops eller thongs (altså klip-klappere), for ”jandals”, fordi … ja, hvorfor ikke!

Mest af alt knuselsker jeg dog, at de stadig bruger rigtig mange ord fra maori, som er det oprindelige sprog i New Zealand. Alle siger fx Kia Ora, som betyder hej og velkommen, og mange steder hedder også stadig deres oprindelige navn. Maori-kultur fylder altså stadig meget i New Zealand, og det samme gør det oprindelige sprog.

jandals new zealand urbannotes.dk

2. De manglende insekter
Vi har været rigtig meget på landet i New Zealand, og selvom man da møder en enkelt myg eller natsværmer ude på bøh-landet, så er antallet at irriterende insekter, der svirrer over dit hoved, lige som du er ved at falde i søvn, nærmest ikke-eksisterende.

Om det siger noget godt eller skidt om New Zealands bio-diversitet, og om det er sådan, som det altid har været, er naturligvis svært at gisne om. Men jeg tillod mig at nyde det et kort sekund, at jeg kunne sidde udenfor midt om natten uden at spekulere i at blive ædt af myg.

3. Sikkerhed
Det kan tælles på en enkelt finger, hvor mange gange jeg har set mig over skulderen eller følt mig det mindste utryg, mens vi har rejst i New Zealand. Også selvom jeg har gået rundt i storbyen eller midt på bøhlandet alene efter mørkets frembrud adskillige gange. New Zealand føles som et meget sikkert og trygt land at rejse i.

Desuden er der ingen farlige dyr i New Zealand, hvilket står i slående kontrast til Australien, hvor alt jo nærmest kan bide, stikke eller hugge – eller alle tre ting på en gang.

4. Det smukke smukke landskab
Det er ikke for sjov, at New Zealand ofte bliver brugt som scene for storslåede film. Det er i sandhed et smukt smukt land, og det har været en fornøjelse at rejse igennem! Det er også et finurligt land, der byder på det ene vilde naturfænomen efter det andet (jeg glæder mig fx til at fortælle om vores besøg i Rotorua og vise film og billeder derfra!)

5. Soycap
Det kan godt være, at New Zealand halter lidt bagud, når det handler om veganske alternativer til deres elskede beef, pig og lamb med masser af new zealandsk dairy, som de er så stolte af. Til gengæld kan du ALLE, og jeg mener ALLE, steder få en skud soyamælk i din kaffe i stedet for komælk. Selv på den mest øde rastepladscafé kan de servere en ”soycap” (som de kalder en soya cappucino i Australien, fordi alt skal forkortes hernede) uden at skulle ud på et fjernlager for at finde en plantemælk, der er udløbet på dato.

Det kunne Danmark og København helt sikkert lære noget af, for jeg har virkelig stået mange gange på caféer i selv det indre København og spurgt til plantemælk, hvor det nærmeste, de kunne tilbyde mig, var laktosefri mælk, hvilket jeg heller ikke drikker.

New Zealand var i sandhed en fornøjelse at tilbringe godt og vel to uger i. Der er naturligvis nogle oplevelser undervejs, som stikker mere ud end andre. Som fx da vi sejlede på havet med cirka 200 legesyge delfiner, hvilket jeg også ser frem til at fortælle om.

En lille film fra Hobbiton Movie Set og Waitomo Caves
Et andet højdepunkt i New Zealand var dog vores besøg på Hobbiton Movie Set og Waitomo Caves, som den lille film nedenfor handler om. Vores lille YouTube-kanal bliver naturligvis løbende opdateret med små film hernede fra, når tiden tillader at klippe.

Læs desuden mere om vores besøg på Hobbiton Movie Set her.

Tak, fordi du læste med! Det betyder mere, end du tror 🙂 Vil du have nys om kommende indlæg, så kan du følge bloggen (og dine andre favoritblogs) ved at logge ind her. Desuden er du mere end velkommen til at kigge med på Instagram og/eller Facebook.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En julehilsen og en video fra Auckland