Når en fremmed bliver håbet for enden af tunnelen

Hudens største fjender

For rundt regnet 15 år siden havde jeg en rigtig god veninde, som jeg ofte tog på ferie til “de varme lande” med.

Vi endte et par gange i Tyrkiet, hvor formålet, udover godt vejr, var at ligge ved polen og stege, mens vi røg smøger i lange baner og drak søde, sukkerfyldte cocktails. Efter det festede vi hele natten og stod tidligt op for igen at starte forfra med smøgerne, de sukkerfyldte drinks og den brændende sol lige ned i ansigtet. Aaah!

Eller hvad?

Vi ved efterhånden alle sammen godt, at cigaretterne ikke er godt for noget som helst (heller ikke huden). Men hvilke konsekvenser kan sådan en festlig ferie ellers have på huden?

Udover cigaretterne, som aldrig har en positiv indvirkning på huden, så indeholder den lidt for festlige ferie også tre andre af hudens allerstørste fjender: Sol, sukker og mangel på søvn. Alle tre blandt hudens største fjender, fordi de hver især og til sammen gør huden træt, slap og tør.

Sol
Vi kender det alle sammen. Vi komplimenterer hinanden med udsagn som: “Hvor er du flot brun” og “Sikken en dejlig kulør, du har”.

Men den brune farve er hudens forsvar, og hud kan ikke lide solen – og da slet ikke uden solcreme.

Der ligger naturligvis også et paradoks i lige det med solen. For udover at det har været et skønhedsideal i utallige år at være brun i huden. Så er solen også livgivende, den gør os glade og sundere, fordi solen sørger for D-vitamin, som bl.a. styrker vores immunforsvar og vores knogler.

Men faktisk går selv en solcreme med SPF 50 ikke ind og blokerer for, at vi optager D-vitamin. Det tager godt nok en smule længere tid at optage vitaminerne fra solen med en SPF 50 på kroppen.

Men hvis du skal gå og vente lidt længere på din portion D-vitamin mod, at du undgår rynker og slatten hud, så er det vel også det værd?

katjes tappsy sukker hud urbannotes.dk

// Jeg er mindst lige så glad for en pose Katjes som enhver anden. Men min hud er knap så glad …

Sukker
Vi elsker alle vores fredagsslik. Og vi valfarter lystigt ned til slikmutter med ungerne under armen for at købe os fattige i bland-selv-snolder.

Sukker smager godt. Det synes de fleste. Men sukker påvirker også huden på en måde, som man måske skal tænke lidt over, næste gang man sætter tænderne i en sukkersød flødebolle.

Det hvide guld gør nemlig huden slap, mindre fleksibel og mere hård.

Desuden er sukker forbundet med inflammation, som hindrer kroppen i at producere kollagen. Og lige netop kollagen vil vi faktisk utroligt gerne have (og mere og mere med årene), fordi kollagen sørger for et velfungerende bindevæv og dermed for fornyelse af vores hudceller, for fasthed i huden, fugt og fylde.

Søvn
Hvis bare man havde 24 aktive timer i døgnet, så ville man nå SÅ meget mere!

Men selvom det ville lette noget på kalenderpresset i en logistisk tung hverdag, så er søvn altså nødvendig. Både for sundheden men også for huden.

Søvn skal der til. Og der er faktisk en grund til, at vi kalder det “skønhedssøvn”.

Mangel på søvn i en længere periode gør nemlig, at vores hud ældes meget hurtigere end normalt, fordi vores hudceller ikke kan beskytte os optimalt i løbet af dagen, hvis ikke også den får en velfortjent nattepause. Og altså gerne på de der cirka otte timer, som også er anbefalet for vores almindelige velbefindende i hverdagen.

Er det svært at falde i søvn? Så kan motion være vejen frem (det giver sådan en dejlig naturlig træthed), men det kan altså også anbefales at skrue ned for brug af tv, computer og andre skærme før sengetid, at skrue ned for sukker, kaffe eller andre stimulanser.

Lykkes det stadig ikke at glide ubesværet ind i drømmeland, så prøv at arbejde med vejrtrækningen (se bl.a. denne åndedrætsøvelse, som straks får mig helt ned i gear, og som er langt mere effektiv end at tælle får!)

Og ja, vi var unge og ubesværede de somre i Tyrkiet. Men mon ikke sådan 14 dages charter med fuld sol, cigaretter, cocktails og for lidt søvn sidder et sted i en enkelt fin linje eller to hos os begge den dag i dag? Så kan man tale om dårlige ferieminder …

Tak, fordi du læste med! Det betyder mere, end du tror 🙂 Vil du have nys om kommende indlæg, så kan du følge bloggen (og dine andre favoritblogs) ved at logge ind her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når en fremmed bliver håbet for enden af tunnelen