Laktoseintolerant? Vi prøver da bare igen

Mange grunde til at være vild med Stockholm

stockholm-aralanda-rejse-ferie-urbannotes-dk

Sidste forår var jeg så heldig at være i Stockholm hele to gange i forbindelse med arbejde.

Det første visit var lidt hektisk, fordi jeg skulle finde rundt, arrangere en event, der bl.a. krævede indkøb i Systembolaget (hvilket i sig selv kan være svært at forstå for en med dansk pas) og samtidigt kun havde små 24 timer i byen.

Mit andet besøg var en anelse mere afslappet, fordi jeg kendte lidt til byen, kunne overskue den lidt bedre og fik chancen for at gå lidt mere rundt og suge Stockholm ind.

I sidste uge stod kalenderen så allerede igen på et besøg i Stockholm. Denne gang med hele to overnatninger.

Og selvom dagene stadig bød på et hektisk program, fordi vi skulle have The Full Eurovision Experience med Dailies og i øvrigt skulle nyde en aften i selskab med hele resten af Europa (og Australien) til Eurovision Sing Contest i Globen Arena lørdag aften, så blev det alligevel til en smule Stockholm-nydelse her og der, og jeg blev kun endnu mere vild med byen højt mod nord.

I dagene op til min ankomst havde Stockholm haft cirka 26 grader, fuld sol og masser af bare ben i bybilledet.

Da jeg ankom, tog jeg åbenbart en kølig vind med mig, og vejret var ikke længere så fantastisk.

Men Stockholm var alligevel en sand fornøjelse så længe, det varede.

Stockholm er nemlig på alle måder smuk, og den kan faktisk mange af de ting, som København også kan med smukke gamle bygninger, brostensbelagte stræder, hyggelige små caféer og restauranter, indbydende torve og gode butikker.

På flere områder adskiller Stockholm sig dog fra København og Sverige fra Danmark. På gode måder, som får mig lyst til at tage afsted igen snart, og som giver trang til at tage en bid af Stockholm med hjem til København.

Hvorfor? Det skal jeg fortælle dig …

Sushi Yama i Stockholm er godt, billigt og uden dikkedarer.

Sushi Yama i Stockholm er godt, billigt og uden dikkedarer.

1) Stockholm byder velkommen
Hvis Stockholms mange turister er irriterende (hvilket de godt til tider kan være, det kender jeg alt til fra København), så lader man sig ikke mærke af det. Når turister spørger om vej, svarer man pænt og smilende – endda også, selvom turisten forstyrrer én midt i, at man hører en spændende podcast eller har lidt travlt. Man får turisten til at føle sig velkommen, og man forsøger gerne at kommunikere ekstra forståeligt, så selv den dumme dansker kan følge med. I Stockholm er man lutter åbne arme, og man synes tilsyneladende, at danskere er utroligt dejlige besøgende – også selvom der er mange af dem.

2) Rummelighed er noget, der er plads til
Danskere er velkomne. Men det er vegetarer og folk med andre særlige madvaner også. Man tager ikke ekstra på caféen, bare fordi folk skal have soyamælk eller laktosefri mælk i kaffen. Og på McDonald’s serverer man da en vegetarburger, så vegetaren stadig kan gå med vennerne ud og spise junk uden, at hun skal bestille en cheeseburger uden bøf. Selv på de mindste caféer eller på hotellet kan man få sine særlige madvaner tilfredsstillet – helt uden, at det på nogen som helst måde er til besvær.

3) Dansk kan være vejen frem
Stockholm er en af de nemmeste byer at besøge, hvis man gerne bare vil gebærde sig på dansk på rejsen – og i øvrigt forstår bare en smule svensk. Hvis begge parter gør sig lidt umage og giver sig tid, kan man nemlig langt hen ad vejen sagtens forstå hinanden. Også selvom der alligevel er en del ord, der adskiller sig, og svensk i øvrigt på mange punkter giver mere mening end dansk. Jeg plejer godt nok at slå over i engelsk, hvis tingene bliver lidt komplicerede at forklare. Men en latte med soyamælk, en avocadojuice og en sandwich med mozzarella og tomat kan man vist ikke misforstå – heller ikke, selvom man er svensker.

Lös godis er der heldigvis rig mulighed for at blande i Stockholm.

Lös godis er der heldigvis rig mulighed for at blande i Stockholm.

4) Spis dig gennem Stockholm
Ja ja, vi har mange gode spisesteder i København. Men de har endnu flere i Stockholm. Bl.a. har de rigtig mange steder, hvor man kan få en god kop kaffe og en sandwich til ret få penge. Godt nok kan man blive helt overrasket, når man ser, at en sandwich koster 69 SEK. Men når man så regner på det og i øvrigt sætter tænderne i den, så finder man ud af, at det måske alligevel var ok billigt. Og kanelbullar og chokoladeboller har de overalt. Det er helt ok at gå amok i svensk bagværk og kagekunst. Man er vel på ferie.

5) Bare prøv!
Jeg har besøgt Melbourne, San Francisco, New York, ja selv Andorra. Men Stockholm har aldrig været på min bucket list over steder, jeg skulle besøge. Byen er dog helt klart et besøg værd, og man kan nemt bare tage derop for en weekend, for det koster ikke alverden, det tager ikke lang tid at komme frem, og så er Stockholm i øvrigt ikke så stor, at man ikke fint kan få en rigtig god fornemmelse af byen samt se en stor del af denne på ganske få dage.

Sushi Yama - masser af sushi til ikke så mange svenske kroner.

Sushi Yama – masser af sushi til ikke så mange svenske kroner.

Fakta om Stockholm

Her boede vi:
Hotel Scandic Klara midt i Stockholm. Et rigtig fint hotel med gratis wifi, skøn morgenmadsbuffet og en fin restaurant tilknyttet. Hotellet er pænt og nydeligt, og værelserne fint og moderne indrettet. I øvrigt ligger hotellet tæt på shopping.

Her spiste vi:
Sushi Yama på Sergeltorg. Rigtig udmærket sushi til billige penge. Man køber enten flere retter og deler eller en combomenu, hvor man får serveret en række forskellige maki og nigiri. Vi bestilte hver en combo med 18 styk samt tangsalat og edamame bønner med salt og blev alt for mætte.

Her drak vi kaffe:
Waynes Coffee er et rigtig godt bud på en udmærket kop kaffe til en ok pris. Desuden har de masser af kage, tærter, sandwich og morgenmadshapsere, som er værd at sætte tænderne i. Espresso House er i øvrigt også et godt bud, hvis du hungrer efter en gedeostesandwich, en frisk lemonade eller blåbærtærte med vaniljecreme.

Her brugte vi for mange penge:
Offentlig transport er dyr i Stockholm. 36 SEK koster det, hvis du bare skal rejse fra en station til en anden. En god idé er dog at investere i et rejsekort, som gør, at en enkeltbillet koster 25 kr. Kortet koster blot 20 kr., og så kan det tankes op igen og igen. I øvrigt er det også meget nemt at bruge mange penge i Lagerhaus og Åhlens.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Laktoseintolerant? Vi prøver da bare igen