Tre tips til Washington med børn

Rejsen gennem USA og lige præcis ni ulemper

Vel hjemme fra USA med en god portion jetlag, som nok ikke går over lige med det samme.

Når man rejser mod tiden og derfor er klar til aftensmad, når klokken er over midnat i Danmark, så skal det komme til at gøre lidt ondt på jetlag-kontoen.Men vi fik taget en lille lur på flyet, og så har vi sovet i nogle timer i formiddags, og selvom det var utroligt vanskeligt at kravle ud ad sengen igen efter blot tre timers søvn, så er vi stadig stående og gående, har pakket kufferter ud, sorteret vasketøj og handlet en smule ind, så køleskabet ikke længere er gabende tomt.

Lige nu har vi stadig ferie i kroppen – den bedste ferie i umindelige tider, hvor vi har hygget os maksimalt hver evig eneste dag, og hvor konflikterne, mirakuløst nok, har været holdt på et absolut minimum.

At vi så også har haft hedebølge i samtlige lidt over tre uger i USA, gør naturligvis ikke oplevelsen mindre god, og i det hele taget er det en rejse, som vi vil se tilbage på som en overvejende positiv oplevelse – og nok endnu mere, når vores indre ur også lige er på dansk tid igen.

Jetlag er nemlig en af de store ulemper ved at rejse til og fra USA. Men der er også andre ting, jeg har savnet og studset over, og som jeg ikke kommer til at savne, nu hvor vi er hjemme igen.

Ulempe #1
I USA har de fortrinsvis toiletter, der trækker ud for en. Det lyder sådan set smart nok. Men gennem de seneste tre uger har jeg adskillige gange fået et kæmpe chok, når jeg har lettet numsen fra toiletsædet, og toilettet så er gået amok i et kæmpe skyl med tilhørende sug netop, som jeg har rejst mig fra brættet. Deres anden mulighed med et skyl via en pind, der sidder faretruende tæt på det beskidte toiletvand, er i øvrigt heller ikke at foretrække. Dog bruger jeg tricket med at bruge foden til at skylle, så mit bakterieforskrækkede jeg stadig kan være i min krop.

Ulempe #2
Tax mig dit og tax mig dat. Hvorfor kan amerikanerne ikke bare smide deres skatter oven i prisen, inden man står ved kassen og vil betale? Man bliver helt paf, når man lige stod og lullede sig ind i tanken om, at man havde gjort et godt kup, og der så ryger små 10 pct. oven i prisen, fordi man ikke lige havde kalkuleret med den amerikanske hang til tax. I øvrigt er systemet ikke til at gennemskue. Nogle steder i New York betalte vi ikke tax, når prisen var under 110 dollars, andre steder smed de det gladeligt oveni prisen, netop som man troede, man havde regnet systemet ud.

Ulempe #3
Min hud har langt hen ad vejen haft en fest i USA, fordi det rent faktisk har været muligt at få soyamælk eller lignende i den daglige kop (som regel is-) kaffe alle steder. Men hvorfor deres soyamælk skal være spækket med sukker, forstår jeg ikke. Men på den anden side var det heller ikke muligt for os at finde hverken nødder eller morgenmadsprodukter uden sukker som nærmest hovedingrediens, så amerikanerne er og bliver nogle sukkergrise (og salt- samt fedtgrise) – og vi skal så meget på sukkerdetox, nu hvor vi er hjemme!

Ulempe #4
Drikkepenge til gud og hver mand er lidt i samme boldgade som tax. Det er gang på gang kommet bag på mig, at man visse steder bare indregner 30 pct. i drikkepenge, fordi man kan. En taxatur eller et restaurantbesøg bliver pænt meget dyrere, når man pludseligt helt ufrivilligt skal lægge 30 pct. ekstra. Det er ikke, fordi jeg har noget som helst imod at lægge drikkepenge, men når jeg selv skal fylde min kuffert i bagagerummet på en taxa eller selv går op til en skranke og bestiller min mad, som jeg efterfølgende henter, når de kalder mit nummer, så synes jeg faktisk ikke, det er helt berretiget, at der skal gives 20-30 pct. i drikkepenge.

Ulempe #5
Ud over min vaskemaskine og adgang til en velassorteret undertøjsskuffe så er min dyne blandt de ting, jeg har savnet aller mest de seneste uger. Jeg elsker den for den luftighed og den tyngde, som den varmt omfavner mig med. De lagner og fesne tæpper, de som regel byder på på amerikanske hoteller, kan på ingen måde udgøre det for en tryg base for min nattesøvn.

Ulempe #6
I USA har man et, i min verden, lidt forskruet forhold til både miljø og temperaturer. Airconditions brager derudaf konstant og hele tiden. Også selvom man ikke er hjemme, eller der måske ikke er behov for, at den er slået over på maxpowercool. I øvrigt har man aldrig en fornemmelse af, hvordan vejret er udenfor, når der konstant er den halve temperatur, når man er indendøre. På de fleste andre rejser, hvor man er udsat for airconditions konstant, er den kolde luft gået direkte i næsen på mig. Denne gang slap jeg dog for en løbende snude.

Ulempe #7
Rundt regnet har jeg været lykkelig helt ind til knoglen i mere end tre uger i træk. Noget, der dog har kunnet få mig op i det røde felt i et ganske kort sekund i ny og næ. er den ligegyldighed, man ofte møder i servicefag i USA. Det kan godt være, jeg forlanger for meget, men når der fx er skrevet en forkert pris på en vare, og jeg gør personalet opmærksom på det, når jeg står ved kassen, så forventer jeg rent faktisk, at de gør andet end at trække på skulderen. Det er jeg vant til, og det er måske forkælet, men en eller anden reaktion eller ansvarstagen er vel ikke for meget forlangt?

Ulempe #8
Priserne og i samme åndedrag den dårlige dollarkurs har bestemt også været en streg i regningen, når man er i USA i hele tre uger. De fleste priser har været, som de er i Danmark, hvis ikke de har været højere. Der er naturligvis stadig penge at spare på nogle amerikanske mærker, når man shopper. Men restaurantbesøg, taxa etc. koster en del mere, end hvad de gjorde for blot fire år siden, hvor vi sidst var så heldige at være “over there”.

Ulempe #9
Donald Trump! Ja, så behøver jeg egentlig ikke at sige så meget mere. Men jo, vi har faktisk mødt flere, som nok ender med at stemme på ham. Det positive ved hans tilstedeværelse som præsidentkandidat er dog, at man kan finde utroligt mange malebøger, t-shirts og kasketter med ham og hans toupé, hvilket vi har haft stor griner over. Og vi har fniset lidt, når det har været mexicanertyper, der har stået håbefulde i deres lille souvenirbod og solgt t-shirts med Trumps fjæs og et “Make America Great Again”-slogan. (Se nu fniser jeg igen …)

Når alt det så er sagt, i øvrigt med et glimt i øjet, så har det været så skønt at rejse langs USA’s østlige kyst, at få nye oplevelser, at spise ude fra morgen til aften, ikke at bekymre sig om opvask og indkøb og kun at vaske tøj, når der udelukkende lå sure underbukser og sokker på bunden af kufferten.

Det er altid lidt af en omvæltning at komme hjem til hverdagens logistik igen, når man har udsat sig selv for ferie med opvartning fra morgen til aften. Men man kommer samtidigt til at sætte lidt ekstra pris på både hverdagen og, ikke mindst, på de mennesker, som man er så heldig at tilbringe hverdagen sammen med.

Vi rækker ikke tunge ad Frihedsgudinden. Hun var faktisk cool nok!

Vi rækker ikke tunge ad Frihedsgudinden. Hun var faktisk cool nok!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tre tips til Washington med børn