UNAUthorized - forbudt for piger

Sådan holder vi os sunde og raske hele vinteren

[ Indeholder reklame ]

Det er den tid på året. Tiden, hvor vi går vinteren imøde. Og med vinter kommer host, snot, feber, influenza og måske det, der er værre. Men vi bliver faktisk ikke ramt af det.

Nej, vi nyder heller ikke de korte dage, mørket, blæsten, regnen og kulden. Vores humør er heller ikke nødvendigvis lige så solskinslystigt, som det er, når solen skinner på vores små næser. Men sygdom bliver vi faktisk ikke ramt af og ej heller træthed.

Vi er faktisk der, hvor skolen nogle gange har påpeget slet nysgerrigt og forundret, at vores barn aldrig har nogen sygedage. Og jeg kan heller ikke huske, hvornår jeg sidst har haft en dag, hvor jeg har måttet sende en mail til kollegerne, hvor emnefeltet indeholdte noget omkring sygdom.

Nej, vi tager vinteren i stiv arm. Sådan har det dog ikke altid været. Ser jeg blot tre år tilbage, så havde vi præcis lige så mange dage på langs som alle andre.

Det er dog nogle få og ganske enkle ting, vi gør anderledes i dag ift. dengang. Men de er (7-9-13) indtil videre yderst effektive. Vi bliver allerhøjst ramt af en lille snue i ny og næ, og det er heldigvis aldrig af den slags, som holder os væk fra hverken skole eller arbejde.

Og, helt ærlig, så betyder det faktisk en hel del, når man er selvstændig og derfor ikke tjener en krone, hvis man skal være hjemme med et sygt barn eller med et sygt og slattent selv på sofaen. Samtidigt koster det ikke os meget mere i husholdningsbudgettet.

sundhed vinter duolac probiotika mælkesyrebakterier multivitamin livol solaray spektroveg ingefær urbannotes.dk

Mælkesyrebakterier
Mælkesyrebakterier eller probiotika. Kært barn har mange navne, men du kender sikkert det ene eller andet navn for de små nyttige bakterier, som har så stor betydning for vores krops velbefindende. Forunderligt nok er der dog ikke så meget fokus på de kære bakterier i Danmark, som der er i så mange andre lande.

Mælkesyrebakterier er dog de små bakterier, der lever i vores krop, og som sørger for, at vores krop fungerer, som den skal. Desværre er der rigtigt mange danskere, der mangler en stor del af deres naturlige bakterier i tarmen, og eftersom størstedelen af vores immunforsvar (sådan cirka 70 pct.) sidder i tarmen, så kan manglen på bakterier gøre, at vi oftere bliver ramt af sygdom.

Når man dog ved dette, er det utroligt nemt at gøre noget ved. Vi sørger fx for at spise flere præbiotiske fødevarer, så probiotika har noget at leve af. Det er fx hvidløg, porrer, havre og jordskokker.

Desuden sørger vi for at fylde godt på med probiotika i form af et kosttilskud, så vi er sikre på, at vi hele tiden har nok af de gode bakterier i tarmen. Ja, der er mælkesyrebakterier i den kombucha eller drikkeyoghurt, du måske drikker, men de levende og mere sejlivede bakterier, der også overlever hele den vanskellige tur hele vejen ned i tarmen, får man altså fra kosttilskud.

Vi bruger selv Duolac mælkesyrebakterier hver dag året rundt (Duolac Daglig Børn til barnet og Duolac Daglig Vitalitet til mig og, når han husker det, manden). Det er kosttilskud fra apoteket, der har en dokumenteret højere overlevelse af de levende bakterier, så selvom de måske er en smule dyrere end en kombucha eller mælkesyrebakterierne fra helsekostbutikken, så tror jeg på, de er bedre – og at mine penge dermed er bedre givet ud.

Og nej, vi har faktisk ikke haft nogen sygedage i de år, hvor vi religiøst har indtaget probiotika hver dag.

(Psst … Hvis du vil prøve en lille gratis prøve på Duolac til voksne, så kan du bestille en sådan her.)

Vitaminer, mineraler og alt det andet
Naturligvis kan et kosttilskud alene ikke gøre, at man forbliver sund, rask og mindre træt. Derfor har vi også fokus på vores kost. Vi spiser sundt, sørger, så vidt muligt, for at få vores seks stykker frugt og grønt om dagen, og så forsøger jeg med al magt i verden at skrue ned for vores sukkerforbrug. Det sidste er meget nemmere sagt end gjort, når man har en sød tand. Men vi prøver.

Selvom vi dog forsøger at spise så sundt som muligt og indtager et absolut minimum af animalske fødevarer, der ikke gør noget godt for fordøjelsen, så vil jeg hellere være på den sikre side og supplerer derfor med et dagligt kosttilskud af multivitaminer. Jeg tror ganske enkelt ikke på, at vi får alt det, vi har behov for, hver dag gennem vores kost, og så vil jeg hellere være på den sikre side.

Når det handler om helt almindelige multivitaminer, er jeg ikke snobbet. Jeg køber de vitaminpiller, jeg lige støder på, som indeholder det, de skal, og som desuden er vegetabilske. Det er ofte Livol, som jeg finder på tilbud i ny og næ, eller Solaray, som har særlige vegetabilske multivitaminer.

Superfood
Det kan godt være, at vi mest taler om ting som chia og acai, når vi nu til dags taler om superfood. Men faktum er jo, at vi også har de gode gammeldags superfoods, der ligeledes gør noget godt for vores helbred.

En af de gammeldags superfoods, som jeg indtager med jævne mellemrum hele året rundt, men særligt om vinteren, er den gode gamle ingefær. Ikke nok med, at ingefær indeholder en hel del antioxidanter, så har ingefær faktisk også en god effekt på fordøjelsen, og så er vi tilbage ved tarmen som vores vigtigste organ, når det handler om vores helbred, sundhed og immunforsvar (og hvis man skal stole på nyere forskning, også vores personlighed …)

Jeg indtager som regel et lille ingefærshot hver morgen i de kolde og mørke måneder. Jeg orker sjældent at lave dem selv, så jeg køber de færdiglavede ingefærshots, som faktisk også smager godt. Min personlige favorit er Palæo ingefærshot, som smager både lidt stærkt og lidt sødt. Men man skal nok smage sig frem.

Ud over ovennævnte, så er sådan noget som søvn, jævnlig motion og ikke for meget stress naturligvis også medvirkende til, om man har det godt i det hele taget. Man skal passe på sin krop hele vejen rundt, tænke over, hvad man putter indenbords og alt det der. Særligt om vinteren. Men med nogle ganske små daglige krumspring forsøger vi altså at holde de værste sygdomme og trætheden fra døren, og indtil videre virker det også helt efter hensigten (7-9-13, igen …)

Tak, fordi du læste med! Det betyder mere, end du tror 🙂 Vil du have nys om kommende indlæg, så kan du følge bloggen (og dine andre favoritblogs) ved at logge ind her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

UNAUthorized - forbudt for piger