Pokémon GO: Sådan fanger du dem alle

Sundt liv uden kød

I en uge, hvor diverse medier endnu engang har gjort meget ud af at påvise, at kosttilskud ikke er nødvendigt for os danskere, hvis vi ellers sørger for at få alt gennem vores kost (og hvem gør egentlig det?), har jeg selv gjort status over, hvad jeg egentlig har ekstra meget brug for i min kost, nu hvor jeg hverken drikker komælk eller spiser kød.

Jeg har levet pescetarisk (altså spist fisk, men ellers levet vegetarisk), i cirka to måneder efterhånden, og lad mig lægger ud med at sige, at jeg lige nu synes, det er den bedste beslutning, jeg har taget i meget lang tid.

Jeg savner hverken kød eller mælkeprodukter, tværtimod, og jeg har aldrig spist så sundt og varieret, som jeg har gjort de seneste to måneder.

Men det betyder ikke, at jeg ikke er stor fan af kosttilskud. For der er nogle ting, som jeg ikke får gennem kosten, og som jeg skal være særligt opmærksom på, nu hvor langt de fleste dage i mit liv er vegetariske.

Samtidigt mener jeg ikke, at kosttilskud er så stor en udgift, at jeg har lyst til at satse på, at jeg får alt gennem kost. Så jeg kører “Better safe than sorry”-stilen, når det handler om vitaminpiller og diverse andre kosttilskud.

sundt-liv-uden-koed-vegetar-urbannotes-dk

Vitamin D
De fleste danskere har faktisk, efter min (og andres) bedste overbevisning, brug for ekstra D-vitamin – især i de måneder, hvor vi kun ser solen i ganske få timer i løbet af dagen. Den tid, som sniger sig ind på os lige nu.

D-vitamin giver nemlig sunde knogler og hjælper med at beskytte kroppen mod en lang række sygdomme, træthed og depression.

Om sommeren får de fleste af os den dosis vitamin D, som vi skal have, fra solen. Om vinteren gør vi ikke. 

Det er dog ret nemt at få godt med D-vitamin. Jeg tager hver dag, året rundt, en multivitamintablet, og dem, jeg tager lige nu, som er Livol Muti Total Voksen, sørger iflg. deklarationen for, at jeg får hele 400 pct. af de D-vitaminer, som jeg bør have dagligt.

Vitamin B12
En af de ting, som man ikke kan få fra en planterig kost, er vitamin B12 – et vitamin, som kroppen har brug for, men som den, i modsætning til D-vitamin, ikke selv kan lave. 

Igen redder min multivitamintablet mig, idet en voksen skal have cirka 25-100 mcg B12 vitamin dagligt, og denne indeholder lige præcis 25 mcg. 

Mangel på vitamin B12 forbindes bl.a. med demens.

Jern
Som kvinder kender vi alt til den træthed, som jernmangel kan give. Minimum en gang om måneden mister vi nemlig en del blod, hvilket mærkes mere eller mindre hos den enkelte.

Jernmangel er da heller ikke kun noget, som vegetarer og veganere skal være opmærksomme på. Det rammer nemlig lige så ofte “kødædere” 😉

Den anbefalede dagsdosis jern hedder 15 mg. Mine føromtalte multivitaminer indeholder 14 mg. Men jern kan også fås fra eksempelvis cornflakes, kikærter eller cashewnødder. Bare vær obs på, at der skal spises en del fx cornflakes for, at det daglige jernbehov er dækket.

Er man bloddonor, er der i øvrigt en god grund til at holde øje med jern. Men her kan blodbanken hjælpe med særlige stærke jernpiller.

Mælkesyrebakterier
Et andet kosttilskud, som ikke kun er gavnligt, når man er vegetar, er et dagligt skud mælkesyrebakterier. 

Udover at mælkesyrebakterier sørger for at holde ligevægt i de bakterier, der holder til i vores tarmsystem, hvor 75 pct. af vores immunforsvar stammer fra, så hjælper mælkesyrebakterier også kroppen med at optage de vitaminer, som vi tilfører til vores krop.

Mælkesyrebakterier (der også sommetider går under navnet probiotika) gør gavn hele året rundt og bør tages dagligt.

Jeg tager selv religiøst mælkesyrebakterierne fra Duolac. Varianten hedder Daglig Vitalitet og indeholder, udover mælkesyrebakterier, som er ekstra godt pakket ind, så de overlever vejen gennem fordøjelsessystemet, også C-vitamin, som mindsker træthed.

Calcium
Nu hvor jeg har udelukket stort set alle mælkeprodukter fra min kost lige bortset fra en skive af min elskede ost samt smør i ny og næ, så tænker jeg meget i at få den mængde calcium, som jeg har behov for. 

Men faktisk er det ret nemt at finde plantebaseret mælk, som er tilsat calcium, og som gør det muligt at få den rette mængde gennem alene indtaget af den daglige kaffe med soyamælk.

Jeg køber med jævne mellemrum bl.a. Naturli Soyadrik med calcium. Den smager ovenikøbet en lille smule sødt, hvilket smager pænt godt i en god kop kaffe!

Calcium fås dog også som kosttilskud, hvis man foretrækker plantemælk uden calcium.

Fedt
Man må naturligvis heller ikke glemme de sunde fedtsyrer – heller ikke i en vegansk eller vegetarisk kost.

Jeg får jo, qua at jeg spiser fed fisk i ny og næ, en del fra eksempelvis laks. Men jeg sørger også for at spise rigeligt med avocado, nødder og frø.

I øvrigt er det en udbredt misforståelse, at man ikke får protein nok, når man ikke spiser kød.

Protein kommer fra utroligt mange andre ting end lige en stor fed rød steak. Der er bl.a. protein i ærter, nødder, linser og bønner.


Der har sneget sig en Biorto B6 vitamin med på billedet, fordi jeg lige nu forsøger mig med lidt ekstra B6. Det har ikke som sådan noget med kosten at gøre.

I stedet forsøger jeg lige nu med B6 for at se, om det kan gøre min hud pænere. Hvis jeg er så heldig, at det lykkedes, skal jeg naturligvis nok brøle resultatet ud over tagene 😉

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pokémon GO: Sådan fanger du dem alle