Er idræt kun for børn med ninja-forældre?

Ti år med Facebook – og hvad jeg har lært

Her forleden så jeg helt tilfældigt, at jeg har været medlem af Facebook i ti år. 2007 var altså året, hvor jeg for alvor fik min SoMe-debut.

Ja ja, jeg havde dyrket MySpace inden da. Men mit liv forandredes den dag, hvor jeg langt om længe trykkede accepter på min engelske venindes anmodning om, at jeg skulle blive medlem af det der Facebook. (Hun forsøgte faktisk at invitere mig flere gange, men min skepsis var stor, så jeg lod mig ikke lokke med det samme!)

Men tænk engang. I ti år har vi haft tidsrøveren Facebook på godt og ondt. For der er da ingen tvivl om, at Facebook har bidraget med en masse gode ting.

Fx kan jeg slet ikke forestille mig at skulle organisere en fest uden om Facebook. Hvad gjorde man egentligt dengang? Sendte mails og ventede i flere ugen, indtil alle fik svaret?

Og for ikke at tale om fødselsdagshilsner. Der var engang, hvor man kun fik tre kort med posten, fordi alle andre var for nærige til at købe et fødselsdagskort, skrive det sirligt i hånden og bruge 3 kr. på at sende det. I dag får man 200 fødselsdagshilsner på Facebook – også fra alle dem, man ikke kunne huske, man havde add’ed som venner (og som man måske heller ikke helt husker i det hele taget.)

Men når folk og fæ melder sig ud af Facebook-land forstår jeg det faktisk godt. For Facebook er også til tider et af de grimmeste steder, man kan befinde sig.

urbannotes.dk facebook blog conni lagergreen schmidt

// Conni anno 2007 på mit allerførste profilbillede på Facebook. Desuden er det beviset på, at jeg faktisk engang havde langt hår, hvilket er noget, jeg ofte bliver spurgt om som korthåret kvinde 😉

Her er ti ting, som jeg har lært af Facebook:
1) Man kender ikke hinanden, hvis ikke man er venner på Facebook
Facebook er blevet stedet, hvor man skal være venner med alle. Selvom man måske blot har mødt hinanden kort en enkelt gang, er det her, man skal dele alt fra familiebilleder til livestreams fra toilettet.

2) Man skal partout også være venner, selvom man ikke har set hinanden i 20 år
Nej, vi havde intet til fælles i gymnasiet (og kunne vi overhovedet lide hinanden?), men klart at vi da pludseligt skal være venner på Facebook nu her tyve år senere …?!

3) Det, der kan diskuteres, skal diskuteres – og gerne meget
På Facebook dyrkes “du får ret, og jeg får ro” ikke! Faktisk kan folk diskutere ud i det uendelige, og til sidst er diskussionerne så langt ude, at ingen kan huske, hvor de startede.

4) Dansken er en vred én
Jeg gad egentligt god vide, hvor vi danskere kom af med vores frustrationer inden Facebook-tiden … Hold nu magle, hvor kan folk, der overhovedet ikke kender hinanden, svine hinanden til uden respekt og helt uden filter. Næste gang nogen kårer os som verdens lykkeligste folk, skulle de måske gå ind på en hvilken som helst Facebooktråd, hvor danskere deltager. Vi er jo virkeligt vrede!

5) Fødselsdage bliver aldrig det samme igen
Det kan godt være, ens fødselsdag falder på en søndag, hvor man ikke ser hverken kolleger eller venner. Men til gengæld får man for vildt optur over, at 200 tilfældige mennesker ønsker en tillykke med fødselsdagen. Det er lidt ligesom at jagte likes. Man bliver lidt høj af det – også selvom man kun interagerer med 90 pct. af dem, der lykønsker, de to gange om året, hvor parterne har fødselsdag.

6) Der findes ekstremister iblandt os
Når man, som jeg, er blevet tilføjet som ven af diverse familiemedlemmer og perifære bekendtskaber i alle aldersgrupper over årene, kan man virkeligt se, hvorfor man aldrig hænger ud længere. Det vælter jo frem med racistiske, homofobiske og andre ekstreme udgydelser i det offentlige rum. Holdninger, som man slet ikke tænkte, kunne eksistere … Men det kan de … på Facebook.

7) Hvis ingen liker, ser du bare ikke pæn ud på dit profilbillede
Facebook er på mange måder et meget ærligt sted. Når man fx lægger et nyt profilbillede op, gør man det ofte, fordi man selv synes man 1) ser godt ud 2) ser sjov ud. Men hvis ingen liker, hvad så? Jamen på den måde er Facebook bare utroligt ærlig. Ingen likes betyder, at det bare ikke er værd at trykke på den lille skærm for. Og så er der også dem, der er ud over alle grænser ærlig … Forleden så jeg en random Facebook-ven skifte profilfoto, hvorefter hun fik kommentaren fra en anden: “Du ser træt ud.” Ingen smiley, intet filter. Se, det er ærlighed. Tak, Facebook!

8) Det er fedt at have venner
Hvis du kun har 59 venner på Facebook, er du ikke interessant og muligvis lidt af en freak. Næ nej, vi skal helst have 4.998 venner. For så er vi jo bare gode til at networke. Chancen for at få likes på dine profilbilleder er naturligvis også større, des flere sympatisører, du har. Men hvem kender egentligt 5.000 mennesker? Jeg vil personligt hellere kendte 98 mennesker rigtigt godt.

9) Big Brother will be watching you
Og så er der den (ekstra) skræmmende side ved Facebook: At de holder øje med, ALT hvad du laver! Når man fx har siddet i en lukket chat og diskuteret spisesteder på Nørrebro med en bekendt, og der så pludseligt dukker reklamer for den her hotte nye café på Nørrebro op på ens væg. WTF?!

10) Det er fuldstændigt ligegyldigt, hvad du eller jeg tænker
Sidst, men ikke mindst, er det, som Facebook har lært mig over årene, at det kan være fuldstændigt ligegyldigt, hvad der foregår på Facebook. Man kan nemt blive i dårligt humør af Facebook, og så skal man bare lukke ned. Det kan være fristende at gå op i at læse grimme diskussioner og tilsvininger, fordi det lidt er som at læse gratis Se & Hør. Og det kan være fristende at skifte profilbilledet med få likes ud med et, som helt sikkert vil tage kegler hos perifære bekendtskaber fra nær og fjern. Men det er det derude i det virkelige liv, der tæller. Og så kan det være fuldstændigt ligegyldigt, hvad jeg tænker om dit cyber-jeg.

Tak, fordi du læste med! Det betyder mere, end du tror 🙂 Vil du have nys om kommende indlæg, så kan du følge bloggen (og dine andre favoritblogs) ved at logge ind her.

6 kommentarer

 • … Conni. Det billede. Jeg er vild med det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Conni Lagergreen Schmidt

   Ha ha! Tak manner 😉
   Overvejer lidt, om jeg skal tage det look op igen?! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pletskud 😊😊. Super godt og underholdende. Kh T

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er simpelt hen så spot on – jeg griner særligt af 2’eren – det er min yndlings aversion når det kommer til Facebook.:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Conni Lagergreen Schmidt

   Det er et lidt sjovt fænomen, ikk’? Men jeg får virkeligt jævnligt venne-anmodning fra folk, jeg har kendt i (nærmest) et tidligere liv 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er idræt kun for børn med ninja-forældre?