Noget nyt og noget gammelt

Vores syv tips til weekend i Berlin

Da vi i sin tid bestilte vores lidt spontane tur til Berlin, var det helt og holdent ud fra Lillemandens idé og hans ønsker.

Jeg har været i Berlin to gange tidligere: Første gang med mine forældre lige efter murens fald, hvilket jeg ikke kan huske det store af. Anden gang på firmatur, hvor vi effektivt havde måske 36 timer i byen, og hvor min oplevelse egentligt var, at byen var grå, folk var sure, og jeg skulle betale for at gå på toilettet, hvilket er tre ting, jeg ganske enkelt ikke er fan af.

Hverken Lillemanden eller manden havde dog været i Berlin tidligere. Og eftersom barnet har været meget optaget af murens fald, så blev det altså Berlin for en forlænget weekend. Også selvom hverken jeg eller manden min var synderligt opstemte omkring det.

Men det skulle faktisk vise sig at være en overraskende positiv, tryg og rar oplevelse at tilbringe tre dage i Berlin. Det kan faktisk ligefrem varmt anbefales!

Gemmeleg ved mindesmærket for de døde jøder under 2. verdenskrig. Gemmeleg vil vist være de fleste børns tanke, når de ser det særlige og smukke monument.

// Gemmeleg ved mindesmærket for de døde jøder under 2. verdenskrig. Gemmeleg vil vist være de fleste børns tanke, når de ser det særlige og smukke monument.

Og med den korte rejse (rundt regnet 45 minutter i luften med fly) og de billige priser for turen (læs evt., hvordan vi fik rejsen næsten gratis her), er det lige før, jeg får lyst til at skifte London ud med Berlin som vores årlige city-destination, nu hvor London virker deprimerende utryg lige for tiden.

Berlin har utroligt meget at byde på. Historisk er byen en guldgrube, og man kan næsten ikke passere et hjørne uden, at der er sket noget historisk netop der. Madmæssigt er der utroligt mange gode og budgetvenlige steder, hvor man kan indtage rigtig god mad. Og på shoppingfronten har Berlin faktisk nogle butikker, som (endnu) ikke findes i København, hvilket ellers efterhånden kan være svært at finde.

Desuden var berlinerne overraskende venlige, imødekommende og hyggelige at være sammen med, hvilket jeg blev helt overrasket over, nu hvor jeg sidst var blevet nærmest råbt ad flere gange i løbet af blot halvanden dag i byen. Og så føltes Berlin tryg! Faktisk var der ikke en eneste gang, hvor jeg havde lyst til at holde ekstra godt fast i tasken, selvom vi indtog store dele af byen til fods.

Som bonus endte jeg oven i købet med at bruge mit efterhånden ret rustne tyske (jeg er opvokset nær grænsen, så det kan blive flydende, blot jeg øver mig), mens manden kunne slappe af i snakketøjet, idet han ikke kan sige meget andet end “Danke schön” og “Wurst” på tysk.

Lillemanden proklamerede dog, at han meget gerne ville lære tysk hurtigst muligt, fordi han syntes, at berlinerne var de sødeste mennesker, og han ville gerne kunne svare dem, nu hvor de talte så sødt til ham og gav ham vingummibamser, mens vi andre fik regningen for maden.

berlin-med-boern-urbannotes-dk-urban-notes

Jeg efterlyste selv tips til Berlin på Instagram, inden vi skulle afsted og fik desværre ikke så mange inputs. Derfor tænkte jeg, at jeg ville give nogle af vores favoritsteder i Berlin videre.

Overvejer du altså også en lille tur til Berlin inden længe, så har jeg samlet nogle af de tips, som, vi synes, er særligt værd at give videre, nedenfor.

Syv tips til Berlin med eller uden børn

urbannotes-dk-berlin-guide-rejse-ferie-tiergarten-berlin

Gå en lang tur i Tiergarten
Berlin har flere grønne oaser. Men vi var særligt glade for Tiergarten, som vi måtte gå igennem for at komme fra vores hotel og ind i centrum.

Tiergarten er kæmpe stor, grøn fra top til tå, fyldt med plante- og dyreliv, og så kan man desuden være heldig at se små harer, der går og smasker alt det grønne i sig.

Virkeligt hyggelig, fin og helt vild zen park, som ikke må forveksles med Berlins zoo, som dog ligger i nærheden af parken.

// Vi ville have prøvet den seje rutsjebane, som ledte lige ned i et "chokoladebad". Men Lillemanden fortrød, så vi tog rulletrapperne til stueetagen i stedet :)

// Vi ville have prøvet den seje rutsjebane i Mall of Berlin, som ledte lige ned i et “chokoladebad”. Men Lillemanden fortrød, så vi tog rulletrapperne til stueetagen i stedet 🙂

Shop i tørvejr i Mall of Berlin
Vil du shoppe i fred og ro og evt. i læ for en regnbyge, så tag forbi Mall of Berlin, som er et moderne og indbydende shoppingcenter med hightstreetmærker i flere forskellige prisklasser.

Det er bl.a. her man finder en kæmpe Toys’R’Us, en stor og lækker Karl Lagerfeld butik, en Playmobil butik, Zara og mange flere.

Mall of Berlin er delt op i en øst- og vestfløj (tilfældigt?), og i den ene bygning har man indrettet hele øverste etage som food court, hvilket er et koncept, som vi er ret vilde med, fordi vi så kan vælge lige præcis det, som den enkelte i familien har lyst til at spise og drikke, og så kan vi alle tre mødes med hver vores bakke og spise sammen. Ingen kompromiser og masser af familiefred.

Bl.a. fik vi rigtigt god asiatisk mad, en alletiders falafel-tallerken samt (tilsyneladende) den bedste kebab i umindelige tider. Priser for et måltid inkl. drikkevarer røg i øvrigt aldrig over cirka 50 kr. pr. person i gennemsnit.

Den varme kakao smager efter sigende også skønt på Caras Gourmet.

// Den varme kakao smager efter sigende også skønt på Caras Gourmet.

Drik kaffe på Caras Gourmet
Trænger du til en god kop kaffe, så spring Starbucks over, og stil i stedet efter Caras Gourmet kaffebarerne, som ligger drysset ud over Berlin.

De serverer en rigtigt god flat white og har desuden plantemælk, hvilket ikke er en selvfølge i Berlin.

mauerpark-berlin-urbannotes-dk

Nyd livet i Mauerpark
Lillemandens mission i Berlin var først og fremmest at se Berlinermuren! Han havde nok forventet at se den langt flere steder, end hvad der er muligt. Men vi fik dog set glimt af den flere steder.

Det fedeste sted var dog i Mauerpark, hvor muren ikke er gemt bag en afspærring, og hvor street art kunstnere har fået fri leg med spraydåserne, og graffitien derfor hænger i tykke tapeter på det stykke mur, som er tilbage i Mauerpark.

Mauerpark er det tidligere “ingenmandsland” i Berlin, som nu er lavet om til et grønt område, hvor berlinerne lufter deres hunde, familierne flokkes på legepladsen, og hvor kunstnere med spraydåser får afløb for kreativiteten.

Om søndagen skulle der desuden være loppemarked i Mauerpark. Det oplevede vi dog ikke.

mauerpark-berlin-murens-fald-urbannotes-dk-familieferie-berlin

Spis sen morgenmad på Boothaus Café
Der er mange gode spisesteder i Berlin, hvor man får god mad for pengene.

Er du dog, ligesom os, typen, der kan spise morgenmad til langt op på dagen, så gør dig selv den tjeneste at lægge vejen forbi Boothaus Berlin i bydelen Mitte.

Her serverer de morgenmad frem til kl. 16, og hvis du ikke helt kan rumme en skandinavisk, engelsk eller amerikansk morgenmad med det hele, så kan du også bestille fx amerikanske pandekager med syltede blåbær eller en sandwich.

Boothaus Café Berlin serverer desuden en god kop kaffe, en boblende apfelschorle og en super afslappet berlinerstemning.

Når du har spist, kan du passende lægge vejen omkring lala Berlin, som har butik stort set lige ved siden af.

boothaus-berlin-urbannotes-dk

Spis chokolade i Ritter Sport Bunte Schokowelt
Intet besøg i Berlin uden en tur på Ritter Sport Museum. Godt nok er museet ikke noget vildt, men det er butikken nedenunder til gengæld – i hvert tilfælde, hvis man kan lide Ritter Sport chokolade.

Vi fandt alle favoritterne, som man ikke kan få i Danmark, og vi fik desuden indkøbt en række limited edition Ritter Sport, som blev solgt til ekstra billige priser i en kort periode.

Desuden blandede vi små poser med mini Ritter Sport og enkeltpakkede firkanter, så vi rigtigt kunne smage på dem alle – og så endda til en pris, der ligger på omkring det halve af, hvad Ritter Sport chokolade koster herhjemme.

Man kan også selv lave sin helt egen Ritter Sport i enten normal eller stor størrelse for billige penge. Men da Lillemanden fandt ud af, at det ville tage en halv time, inden han stod med sin chokolade i hånden, så valgte han i stedet at blot at tigge sig til endnu en færdiglavet pakke.

ritter-sport-museum-bunte-schokowelt-urbannotes-dk

Giv tid til Berlin
Til sidst vil jeg sige, at jeg godt kunne have brugt et par dage mere i Berlin. Vi fløj derned torsdag aften, havde hele fredag og lørdag i Berlin og rejste så hjem igen søndag eftermiddag.

Der var dog meget mere, vi sagtens kunne og gerne ville have oplevet. Men pludseligt løb tiden fra os.

Desuden er det værd at nævne, at det er en god idé at planlægge evt. sightseeing til om søndagen, idet både butikker og en del caféer og restauranter holder lukket om søndagen. Til gengæld har mange butikker åbent til utroligt sent de andre dage.

I øvrigt kan jeg afsløre, at man stadig skal betale for at gå på toilettet i Berlin. Det er stadig irriterende, men “tissekonen” kommer man åbenbart ikke udenom …

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Noget nyt og noget gammelt