Café Sonja: Social, rummelig og altid hyggelig

De tre solråd

Solen brager fra en skyfri himmel i disse dage, og hvis man bevæger sig ud i bylivet, vil man opleve, at dansken har smidt den store frakke og den uldne sweater.

Det er skønt, og det er dejligt, og vi har (ovenpå endnu en alt for lang vinter) om nogen fortjent lidt sol på de blege kinder.

Hvad der dog er vigtigt at huske er, at vi danskere generelt set har en sart hud, og at vi bør bruge solcreme uanset, om vi er på job, i parken, på stranden eller på ferien. Og vi bør bruge nok!

De fleste danskere har det, man kan karakterisere som hudtype 2.

Hudtype 2 er sart hud, der kan tåle lidt sol, men som man stadig bør være forsigtig med, når man er udenfor, og når UV-indekset er 3 eller mere. En dansker med hudtype 2 vil nemt blive solskoldet, men kan også blive solbrun.

Det betyder altså, at vi med hudtype 2 kan tåle cirka 55 minutter i solen uden solcreme, når UV-indekset er 3. Er UV-indekset dog 7, kan vi kun tåle 20 minutter, og er UV-indekset helt oppe på 11 (typisk i udlandet) er vi helt nede på 15 minutter i solen uden solcreme, inden vi gør skade på vores hud.

Har man derimod hudtype 1, bør man være endnu mere forsigtig.

En hudtype 1 vil typisk være ekstra sart over for solens stråler. Man bliver let solskoldet og bliver sjældent eller aldrig solbrun (istedet bliver man rød!) Og er man hudtype 1 skal man faktisk altid bruge solcreme, når man er udenfor om sommeren – i Danmark og særligt under sydens sol.

En person med hudtype 1 kan kun opholde sig i solen uden solfaktor i 40 minutter, når UV-indekset er på 3. Mens vi er nede på 15 minutter ved et UV-indeks på 7 og blot 10 minutter ved et UV-indeks på 11. Den tid kan jeg ikke engang nå ned i min lokale Kvickly på.

Sidst men ikke mindst har vi hudtype 3.

En hudtype 3 vil være en del mindre sart end de to hudtyper oven for og bliver let solbrun.

Det betyder dog ikke, at en dansker med hudtype 3 ikke også kan blive skoldet af solen. Og særligt denne gruppe skal huske, at solens stråler i ren form aldrig er sunde, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

En person med hudtype 3 vil typisk kunne være i solen i 65 minutter uden solcreme, når UV-indekset ligger på 3. Og i 25 minutter ved et UV-indeks på 7 samt 15 minutter ved et UV-indeks på 11. Bemærk, at der ved det høje UV-indeks ikke er stor forskel på de forskellige hudtyper.

solcreme solråd bioderma filorga de tre solråd

// To bud på solcremer, som du kan have med i tasken, så du altid kan påføre solcreme efter behov: Filorga UV-Bronze Brume Mist og Bioderma Hydrabio Eau de Soin. De kan bruges ovenpå makeup i dagens løb og er geniale på farten. Husk blot, at mængden af solcreme ikke vil være stor, når den sprayes på – så spray gerne mere end én gang.

Det bringer mig til de solråd, som mange af os danskere har glemt eller ignorerer, hvilket betyder, at en god del af os ender med en rød ryg, en rød næse eller en næsten helt rød krop, fordi vi ganske enkelt glemmer, at vores hud ikke er vant til solen, og at solen ikke er et slaraffenland, som vi bare uforbeholdent bør tage for os fra.

De tre solråd:
1) Skygge: Søg skygge, når solen står højt på himlen (typisk mellem 11 og 15)

2) Solhat/tøj: Dæk hoved, skuldre og andre udsatte steder med tøj, når du er ude i solen

3) Solcreme: Husk solcremen, og brug nok! Hvis du kun bruger nogle få dråber SPF 50, vil du ikke opnå den fulde beskyttelse. Der skal faktisk 30-40 ml. til en voksen krop – med andre ord en hel håndfuld, hvis du hopper rundt på stranden i bikini.

Herudover findes der (uofficielt) et fjerde solråd, som heldigvis ikke længere behøver at fylde så meget, men som naturligvis stadig gælder: Sluk solariet!

Solarium er på lige fod med solferier i udlandet og sommersøndage på liggestolen uden solcreme en af de helt store risikozoner, når det handler om solskader på huden og risiko for hudcancer.

Har du helt styr på solrådene og efterlever du dem til punkt og prikke, så er det godt for dig, for så er du ret enestående og kan have god samvittighed. Hvis du dog vil være på den endnu mere sikre side, så kan du vælge at smøre dig ind i solcreme to gange i træk. Det mindsker nemlig risikoen for helligdage og dermed områder, som man ikke får smurt solcremen ordentligt ud på, og det gør samtidigt risikoen for at smøre for lidt solcreme på en god del mindre.

Hvis du vil vide mere om, hvad solskader kan betyde for din hud, så kan du lære meget mere her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Café Sonja: Social, rummelig og altid hyggelig