September måneds mest læste

Fire steder til social ansvarlig og bæredygtig shopping i din hovedstad

De senere år har det været meget oppe i medierne, at det koster miljøet helt ufattelige ressourcer at producere nye t-shirts og jeans.

Jeans og t-shirts, som du så kan hive ned fra hylderne til hhv. 79 kr. og 179 kr., og som du efterfølgende kan kassere igen lige så hurtigt, fordi kvaliteten er derefter, og fordi mange af os dyrker det, som mange andre kalder “fast fashion”. Vi vil have mere med mere på, og vi vil dæleme have det billigt!

Det er bekymrende at tænke på, at vi har klædeskabet fyldt med ting, som vi ikke har behov for, og at vi derudover dyrker brug-og-smid-væk-kulturen så meget, at vi slet ikke tænker på konsekvenserne af, at vi bare hiver hjem i pose og sæk for dernæst at bruge kludene to gange.

Jeg skal slet ikke pudse min glorie, for jeg kan også falde for et godt tilbud og købe ting, som jeg grundlæggende ikke mangler, bare fordi de ligger der og blænder mig med deres lækkerhed.

Men jeg tænker mere og mere over, at jeg skal købe kvalitet fremfor kvantitet, fordi det holder længere. Og jeg sørger for at give eller sælge vores brugte tøj videre, når vi ikke længere kan passe eller gider det.

Lidt gemt væk i København ligger der dog en gade, hvor bæredygtighed ikke bare er noget, man snakker om. Det faktisk noget, man gør noget ved og, som man handler på.

Og ikke nok med det, så sker alt også ud fra socialt ansvarlige principper, der hjælper de svageste i samfundet med at komme i gang igen.

Det er naturligvis Saxogade på Vesterbro, jeg taler om. Saxogade, som også er kendt som Danmarks første socialt ansvarlige og bæredygtige handelsgade.

Vi bor et stykke vej derfra. Men vi ynder faktisk at besøge gaden i weekender, når vi har tid, og når vi skal forkæle os selv med indkøbsoplevelser, som vi ikke får på en hvilken som helst anden gade i København eller for den sags skyld i et af de mange indkøbscentre, som vi har i hovedstaden (og som jo faktisk alle ligner hinanden lidt).

Er du dermed også træt af overforbrug, masseproduktion og de samme mærker og butikker, så prøv at lægge vejen omkring Saxogade, hvor indkøbsoplevelsen altid er lidt ud over det sædvanlige.

plantula saxogade urbannotes.dk

Plantula
Der er ikke meget, der er bedre end at forkæle sig selv, sin familie og sit hjem med nye grønne planter. Planter giver godt indeklima og ro i hjemmet, og når de planter så oven i købet ikke er masseproducerede og fløjet hele vejen rundt om jorden for at lande i din stue, er det jo kun endnu bedre.

Plantula er den fineste lille planteoase på Saxogade med de skønneste blomster og planter til urban gardening. Missionen er at fremme de mere lokale blomster og planter, og på den måde kan man virkelig få gang i sine grønne fingre og i sin bæredygtige altan eller stue.

Der er en utroligt stemning i og omkring Plantula, og man kan altid købe det hele med øjnene. Men så er det heldigt, at man kun har en cykelkurv at fragte planterne tværs gennem byen i. Det sætter nemlig sine naturlige begrænsninger.

Se mere om Plantula her.

heidi & bjarne saxogade børnetøjsbutik urbannotes.dk

Heidi & Bjarne
Har du nogensinde tænkt på, hvor alle overskudsvarerne fra de lækreste børnetøjsmærker ender henne? Jamen de lander skam på hylderne i Heidi & Bjarne på Saxogade.

Heidi og Bjarne er, meget passende, opkaldt efter Sonja fra Saxogades søskende og er lidt af et tilløbsstykke med lutter lækre mærker og masser af dims (Lillemanden elsker det!!) til rigtigt gode priser.

Ligesom de øvrige butikker i Saxogade er Heidi & Bjarne desuden en rummelig arbejdsplads med en blanding af ansatte, frivillige og mennesker, som befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, bag disken. Det betyder også, at man evig og altid bliver mødt af et smil og dejlig betjening, når man lader sig lokke indenfor i butikken.

Se mere om Heidi & Bjarne her.

normas saxogade urbannotes.dk

Normas
Normas er den nyeste lille butik og café i Saxogade. Og det er samtidigt mors lille pusterum.

Det er her, man kan få timer til at gå med at drikke (god) kaffe, spise en lille let snacks og ose rundt mellem de smukke kimonoer fra Relove and Roses, bløde bluser fra Popupshop, skønt stentøj fra Matias Møllenbach og meget meget mere. Her er nemlig samlet håndplukkede lækkerier fra små og store bæredygtige brands.

Faktisk er det lidt svært at holde igen og tænke bæredygtigt i Normas, fordi der er så mange fristelser. Men så kan man lige dulme den værste shoppetrang med et stykke kage og kun købe det, man har brug for.

Se mere om Normas her.

LØS market saxogade urbannotes.dk

LØS market
Inden turen går hjem på cyklen igen, må og skal vejen lægges forbi fine LØS market, som er Danmarks første emballagefri købmand, der sælger økologiske fødevarer helt uden emballage og i lige præcis de mængder, som du har brug for.

På hylderne og i gangene i LØS market finder du nødder, kerner, vin, olie, honning, sæber og meget mere. Det hele kan hældes direkte i en beholder, som du selv medbringer, og som bliver vejet, inden du går i gang. Eller du kan købe en genanvendelig beholder på stedet til indkøbspris.

Udenfor butikken er der desuden linet op med økologisk frugt og grønt, som du kan fylde i dit stofnet.

Og gider du ikke selv rengøre dine vin- og olieflasker, når du har brugt dem, så kan du bare aflevere dem i butikken og bytte til nye, hvorefter butikken sørger for at rengøre dine flasker for dig, så de igen kan indgå i indkøbscyklussen.

Husk at købe nogle af de helt fantastiske økologiske hasselnødder. De er faktisk værd at cykle tværs gennem byen for!

Se mere om LØS market her.

Café sonja saxogade urbannotes.dk

Café Sonja
Hvis nu du bliver sulten undervejs i de bæredygtige og socialt ansvarlige shoppingstrabadser, så husk at runde indkøbene af med et pitstop på selveste Café Sonja.

Nok er Café Sonja en ældre dame sammenlignet med mange andre caféer i København. Men hun kan stadig servere en af byens bedste limonader og en rugbrødssandwich med avocado, som smager lidt af den kærlighed, der er blevet lagt i den.

Café Sonja er totalt no bullshit, og det samme er priserne. Desuden er der plads til alle, hvilket er utroligt forfriskende og venligt.

Se mere om Café Sonja her.

 

Tak, fordi du læste med! Det betyder mere, end du tror 🙂 Vil du have nys om kommende indlæg, så kan du følge bloggen (og dine andre favoritblogs) ved at logge ind her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

September måneds mest læste