Kvinde, øv dig i at sige nej!

Fup og fakta om solcreme

Qua årstiden er der pt rigtigt meget fokus på solen og solcreme. Det er nemlig særligt nu, vi skal bruge solcreme, og det er nu, vi danskere flyver til udlandet og bliver solskoldede som bare pokker, fordi vi ikke kan finde ud af at bruge nok solcreme, og fordi vi ganske enkelt er nogle dovne hunde, når det kommer til at beskytte os ordentligt mod solens stråler.

På det seneste har der desuden været en agenda i visse medier omkring, at solcreme er lige så kræftfremkaldende som solen, hvilket er yderst uheldigt i et land, hvor vi er skrækslagne for, at vores hudpleje er farlig for vores sundhed.

Men i det hele taget findes der en hel del myter omkring solcreme. Hvor mange kender du af dem, og tror du på dem? Det kan du teste nedenfor.

sol-solcreme-fug-fakta-urbannotes-dk-astronautis

Solcreme er kræftfremkaldende
Lad mig starte med den nyeste myte om solcreme: Solcreme er mere kræftfremkaldende end solen.

Det er hudpleje, som sælges i Danmark, dog generelt set ikke. Der er simpelthen sikkerhedsvurderinger på de indholdsstoffer, der er i vores hudplejeprodukter, og vi kan derfor være ret sikre på, at vi ikke hiver en solcreme ned fra hylden, som vil være mere kræftfremkaldende end solens UVA, UVB og IR-stråler.

Her i landet er vi i forvejen et af de folkefærd, som oftest rammes af hudcancer pga solens stråler, så hvis vi skruer yderligere ned for brugen af solcreme pga frygt for kræftfremkaldende stoffer i solcreme, er vi meget ilde stedt.

Så på med solcremen! Og tag skræmmekampagner med et godt og grundigt gran salt …

Solcreme kan ikke bruges år efter år
En anden sejlivet myte er, at solcreme ikke kan bruges fra en sommer til en anden.

Inden du kaster din dyrtkøbte solcreme fra sidste sommer i skraldespanden, så tjek den dog lige.

Solcreme kan, ligesom alt andet hudpleje, naturligvis blive for gammel. Men de fleste solcremer kan faktisk uden problemer holde i et par år.

Husk dog at tjekke, om solcremen har en udløbsdato. For er den overskredet, så kan faktortallet være nedsat.

Er solcremen desuden underlig i konsistens, lugt eller farve, så skal den nok også kasseres.

Solspray er sikker solbeskyttelse
Da vi var i USA sidste sommer, var det meget normalt, at amerikanerne på solstolen ved siden af os sprayede lidt solcreme på skuldrene, og så bagte de ellers løs i solen.

En solspray er også rar og nem at bruge, men man får slet ikke nok solcreme på, hvis man blot sprayer lidt hist og pist i blæsevejr.

Så hvis du bruger solspray, så husk at bruge flere lag ovenpå hinanden, inden du springer ud i solskinsvejret. Den mængde af solcreme, du skal bruge, er stadig den samme – uanset om solcreme sprayes eller smøres på.

D-vitaminmangel pga solcreme
Jeg har ofte diskuteret med folk (specielt mænd?!?), om man får D-vitaminmangel, hvis man bruger solcreme. Argumentet fra deres side er, at man jo udelukker alle de gode D-vitaminer, som kroppen har brug for, med en solcreme.

Ja, vi har brug for vitamin D, men det danner vores krop altså også, selvom vi bruger en faktor 50 året rundt. Det tager måske bare en anelse længere tid.

Dobbelt faktor er dobbelt så godt
Solfiltre og faktortal kan være svære at forstå. Men en faktor 50 giver altså ikke dobbelt så god beskyttelse mod solens stråler end en faktor 30.

Fx beskytter en faktor 15 (hvis man bruger den anbefalede mængde solcreme) mod 93 pct. af solens UV-stråler, mens en faktor 30 beskytter mod 96 pct. og en faktor 50 blokerer for 98 pct. af solens UV-stråling (tal fra seminar med Kræftens Bekæmpelse).

Hvis du i øvrigt vil blive klogere på brugen af solcreme til lige netop din hud og på, hvorfor du ikke bør “nøjes” med at bruge solcreme, så læs med her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kvinde, øv dig i at sige nej!