Opfyldelse af en 15 år gammel drøm og et farvel for evigt til strygejernet

[ Opskrift ] De vildeste nemme koldhævede surdejsboller

Tidligere på dagen kunne dem, der kigger med på min Instagram, følge vejen til de perfekte surdejsboller i min story. Der var efterfølgende flere, der skrev for at få opskriften, så den skal I få.

Det er første gang, jeg selv har leget med at lave boller på denne måde. Jeg har tidligere brugt surdej, bevares, men jeg har aldrig arbejdet med en så lind og våd dej, som er blevet bagt så hårdt, tidligere. Heldigvis blev bollerne dog så gode, at Lillemanden straks mente, jeg skulle blive bager. Så deeet …

Jeg har godt nok ikke tænkt mig at skifte karriere sådan lige foreløbigt. Men det er bestemt ikke sidste gang, jeg skal bruge denne opskrift. For bollerne blev utroligt luftige, lige tilpas syrlige og helt seje og lækre. Præcis, som sådan nogle skal være.

Lige den dej, jeg legede med i dag, blev tæsket igennem af en Teddy røremaskine ved en event i torsdags, og så har den stået i køleskabet siden. Derfor blev bollerne nok også ekstra gode og sådan helt ‘hey-dem-har-jeg-købt-hos-en-bager-agtige’. Men det kan heldigvis også godt lade sig gøre at lave bolledejen ved håndkraft af alle os, som ikke har en vognpark af køkkenmaskiner – heriblandt en røremaskine. Og det er ret nemt!

Surdejsboller opskrift koldhævet brød Urbannotes.dk

Opskrift på luftige og lækre surdejsboller

Du skal bruge:
(cirka 15-20 mindre boller)

150 g fuldkornsmel
450 g hvedemel
5-6 dl koldt vand
5 g gær (2 g tørgær)
15 g salt
1 dl surdej

Sådan gør du:
Rør gær, surdej og salt ud i vand. Hæld mel i lidt efter lidt, og rør det hele sammen.

Slå din dej igennem med en ske – gerne hårdt – og løft den samtidigt op og træk i dejen, så du får mest muligt luft i dejen og dermed efterligner en røremaskine. Ælt, så længe du overhovedet orker, og hold gerne pauser, og ælt så igen, indtil din dej er strenget og sej, så du kan trække den lang, uden at den går i stykker.

(Har du en røremaskine, så rør i 15-20 minutter eller til, dejen slipper skålen. Husk også her at tjekke, at du kan strække dejen med en såkaldt glutentest.)

Lad efterfølgende dejen hæve i en beholder, der er smurt på indersiden med planteolie og dækket med låg eller film. Lad dejen stå til hævning i en times tid, og sæt den dernæst i køleskabet minimum natten over. Dejen skal hæve til dobbeltstørrelse.

Tag din dej ud, lad den stå i et par timer, inden du drysser mel på bordet og forsigtigt tager din dej ud af beholderen. Sørg for, at du ikke slår luften ud af dejen.

Hak ud til boller, og sæt dem på en varm bageplade.

Bag bollerne i en forvarmet ovn på maksimal varme (gerne 270 grader). Efter 5 minutter kan du skrue ned for varmen til cirka 240 grader og bage bollerne, til de er flot brune og føles hule, når du banker på dem. I alt skal de have cirka 30 minutter i ovnen.

Have fun, og husk: Jo bedre mel, du bruger til dine boller, des bedre bliver de 🙂

Tak, fordi du læste med! Det betyder mere, end du tror 🙂 Vil du have nys om kommende indlæg, så kan du følge bloggen (og dine andre favoritblogs) ved at logge ind her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opfyldelse af en 15 år gammel drøm og et farvel for evigt til strygejernet