En bid af ostehimlen i Kødbyen

Solcreme-sæson og skidt og kanel

solcreme_skidt-og-kanel_solfiltre

Når det handler om solcreme, er det som forbruger lidt som at bevæge sig ind i en jungle uden machete, kompas eller nogen idé om, hvor man skal gå hen.

Den ene dag skal vi vælge solcreme med faktor 50. Den næste er det nok med faktor 20. Nogen siger, vi skal sørge for at købe dagcreme med solfilter, andre siger, at det skal vi under ingen omstændigheder.

Der er rigtig mange sandheder derude, så når man står ved hylden med solcremer, er det ikke længere blot mærket, vi skal vælge imellem. Nej, vi skal også bekende os til den ene eller anden solcreme-tro.

Nu er det dog sådan, at producenter kan sige mange ting, som skal få os til at købe deres produkter. Eksperter kan også være mere eller mindre uvildige og ved måske desuden ikke alt, når det kommer til stykket.

Hvis der dog er nogen, som ved en masse om allergi, når det bl.a. handler om solcreme, så er det AllergyCertified, som er en international (i øvrigt helt uvildig) organisation, der er søsat i Danmark, og som har sat sig for at allergicertificere alle typer produkter, som ikke indeholder stoffer, som på den ene eller anden facon kan give allergi.

Netop AllergyCertified satte jeg stævne forleden til en snak om solcreme og om, hvad de mener, vi skal holde øje med, hvis vi vil undgå, at vi får allergi, når vi bruger solcreme i hverdagen og på ferien.

Særlig kan vi jo tænke på vores børn, som i langt højere grad end os andre har fået smurt tykke lag solcreme på fra top til tå, siden de var helt små.

Vi har beskyttet dem mod solen, ja. Men vi har potentielt også givet dem en hudallergi med i købet … I hvert tilfælde viser alle studier, at flere og flere børn bliver allergiske overfor netop solcremer.

Der er mange myter omkring solcreme og brugen af samme. Men jeg har samlet en række gode råd og pointer ift. allergi og solcreme i al almindelighed, som det kan være godt at være opmærksom på næste gang, vi står foran de uendelige og uoverskuelige hylder med solcremer. Og så må vi i øvrigt selv tage beslutningerne derfra.


SOLCREME ALLERGI OG GODE HUSKERÅD:

  • Solfiltre kan give allergi
    Solfiltre er ikke den største synder ift. allergifremkaldende stoffer i solcreme, men i takt med, at vi bruger mere og mere solcreme med højere og højere faktor (og dermed flere solfiltre), så bliver vi mere udsatte for solfiltre, og vi risikerer allergi. Husk, at det ofte er nok med en SPF 15 eller SPF 20, når vi er i Danmark.
  • Naturlige stoffer er de største syndere
    Det kan godt være, at vi er bange for parabener og kemi her i lille Danmark. Men naturlige stoffer i solcreme (det findes ofte i økologiske varianter) er blandt nogle af de store syndere, når vi taler om allergi.
  • Det er ikke en allergisk reaktion, hvis den kommer med det samme
    Hvis du smører Lillefisen ind i solcreme, og huden blusser op efter fem minutter, er det ikke en allergisk reaktion på solcremen. En allergisk reaktion opstår først 24 til 48 timer efter, at vi har været udsat for det stof, som vi er allergiske overfor.
  • Solfiltre året rundt – er det nu godt?
    Specielt vi kvinder udsættes måske for solfiltre hver dag året rundt. Det gør vi, fordi der er flere hudplejeproducenter, der er begyndt at putte solfiltre i almindelige dagcremer. Det er to fluer med ét smæk i sommermånederne. Men i de perioder, hvor vi ikke er udsatte for solen, bør vi undgå at pøse solfiltre på vores hud.
  • Allergien kommer typisk lige pludseligt
    Du har sikkert hørt folk argumentere med: “Jamen, den creme har jeg altid brugt, så det kan ikke være den, jeg er allergisk over for!” Men det kan det faktisk netop! For selvom du har brugt den samme solcreme hvert år på sommerferien til Gran Canaria, så kan du godt pludseligt blive allergisk over for den. Allergi kommer nemlig typisk efter lang tids brug.
  • Et lovligt solfilter
    Titaniumdioxid (også kaldet TiO2) er det eneste fysiske solfilter, der er godkendt til brug i solcreme i Danmark.
  • Tag solcreme med hjemmefra
    I andre lande vil der være andre regler for brug af stoffer, ingredienser og solfiltre end i Danmark. Så tag, så vidt muligt, altid solcreme med hjemmefra, når kalenderen står på ferie.solcreme-uva-og-uvb
  • UVA OG UVB, tak!
    For at være bedst muligt beskyttet mod solen, bør en solcreme indeholde både UVA- og UVB-faktor. UVA-beskyttelsen er som udgangspunkt en tredjedel af den listede UVB-beskyttelse. Det vurderes dog stadig, at SPF 15 (som angiver UVB-beskyttelsen) er nok at bruge i Danmark om sommeren.vandfast-solcreme
  • Water resistant vs. waterproof
    Water resistant betyder, at solcremen og dennes beskyttelsesfaktor er den samme efter 40 minutter i vand, hvis man husker at bruge den anbefalede mængde. Waterproof betyder, at faktoren er uforandret efter 80 minutters ophold i vand. Selvom en solcreme altså hedder det ene eller det andet, kan man ikke opholde sig uendeligt i vand uden at tage en solcremepause ved siden af poolen.derma-solcreme-allergycertified
  • Kig efter AllergyCertified logoet
    Kig efter miljømærket Svanen (Svanemærket), Den blå krans eller AllergyCertified-logoet, hvis du vil undgå allergifremkaldende stoffer i din solcreme. Derma solcreme og Decubal solcreme har modtaget en AllergyCertified certificering. Vil du snyde dig til farven, så har NordicTan selvbruner i øvrigt også en certificering.

Det kan i øvrigt godt være nødvendigt at vende og dreje solcremerne lidt for at finde de informationer, du skal bruge. Hellere fem minutter længere ved solcremehylden end fem minutter for lidt 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En bid af ostehimlen i Kødbyen