Stædigt barn vs. gode læsevaner

Ti simple tips til en grønnere hverdag

Lige nu taler vi en del derhjemme om, hvordan vi kan være bedre mennesker. Altså ikke så meget følelsesmæssigt og om at få point på flinke-kontoen men om, hvordan vi kan leve et liv, som gør, at vi efterlader en verden til næste generation, som vi kan være bare nogenlunde bekendt.

Lillemanden lærer naturligvis en del i skolen og suuuger til sig fra bøger og Ultra Nyt, som de ser et par gange om ugen i skolen, og som optager ham meget. Et rigtigt fint program, som sætter verden lidt i perspektiv for de små mennesker, der nogle gange har tendens til at mene, at de er verdens navle …

Forleden kom han hjem og fortalte om, at der var fundet pesticider i vores drikkevand flere steder i Danmark, fordi vi bruger for meget sprøjtegift. Og derfor ville han bare lige pointere, at han var glad for, at vi primært spiser økologisk hjemme hos os.

Og det er fedt, at vores børn bliver mere oplyste om den slags, end vi selv har været! Så ender de forhåbentligt som bevidste forbrugere, der sætter sig ind i tingene, lærer at læse deklarationer, lærer at være kritiske omkring deres forbrug, og de bliver forhåbentligt en generation, som ikke lader sig styre helt så meget af “det plejer vi at gøre” eller den vanetænkning, som ligger til grund for meget af det, som vi andre foretager os.

Jeg har over de seneste år selv forsøgt at erstatte mange “det plejer vi at gøre” og andre dårlige vaner med en række bedre vaner, som er forhåbentligt er et lille skridt på vejen ift. at aflevere en jord til de næste generationer, som stadig er værd at leve på.

Jeg hører også ofte om gode intentioner fra venner, bekendte og dem, der læser og kigger med på mine forskellige kanaler, og pointen er som regel, at man da også burde blive bedre til dit og dat, fordi det er bedre for miljøet. Derefter kommer typiske er “… men …” Men der er det også vigtigt at huske, at Rom ikke blev bygget på en dag, og at selv de mindste små ændringer i dagligdagen faktisk gør en forskel.

Derfor lagde jeg også lige hjernen i blød i går aftes for at komme på ti lette og ligetil måder, hvorpå vi kan få en lidt grønnere hverdag med miljøet omkring os in mente. For jeg ved godt, at vi ikke alle kan 100 pct. hellige og dyrke vores egen hamp, som vi syr bukser ud af. Men vi kan tage små skridt i den rigtige retning. Har jeg ret?

grøn altan bivenlige blomster urbannotes.dk

// Vi har lige fyldt lidt grønt og blomster på vores altan i håb om, at insekterne så bliver glade 🙂

Ti simple tips til en grønnere hverdag

Behandl dit affald med respekt
Jeg ved ikke, om det er det samme i hele landet. Det tror jeg desværre, det er! Men jeg oplever virkeligt, at hele København og Frederiksberg sommetider vælter i affald. Det ligner mildest talt, at der er sprunget en container med pizzabakker, burgerpapir og cigaretpakker i byen.

Men hvis vi nu alle sammen huskede at samle op, sortere og evt. også at samle andres affald op, så ville det også være lidt sjovere at bevæge sig rundt i byen. Og hvis der intet andet affald ligger på fortovet, så har jeg også en formodning om, at vores indre flokdyr gør, at vi lige se os ekstra om efter en skraldespand istedet for at kaste affald fra os. Derudover er det også tilladt at gå 100 meter med en tom pizzabakke for at smide den i skraldespanden.

Køb de mere miljøvenlige løsninger
Efterhånden findes der en del løsninger, som er mere miljøvenlige end de konventionelle. Det er fx komposterbare kaffekapsler fra Peter Larsen Kaffe, det er Vita Wrap med 75 pct. mindre CO2-udslip, karklude og skuresvampe, som ikke indeholder plastik og meget meget mere.

Prøv at lade vanedyret blive hjemme næste gang, du handler, og du vil opleve, at det faktisk kan være helt befriende at købe nye, spændende og fine ting, som oven i købet belaster miljøet mindre.

Peter larsen kaffe kapsler urbannotes.dk

// De små kaffekapsler fra Peter Larsen Kaffe er lavet af planter, så de kan komposteres, når man har drukket sin morgenkop.

Aflever pant
Det virker som logik for burhøns, at vi bør udnytte det faktum, at vi i Danmark har et dejligt pantsystem. Men jeg oplever stadig ganske ofte, at folk tager deres sodavands- eller øldåse, maser den sammen og putter den i skraldespanden. Det er mig ubegribeligt, at man kan finde på det, når nu der oven i købet er en kontant fordel ved at aflevere sine flasker og dåser.

Hjemme hos os samler vi dåser og flasker i en lille trækasse og afleverer cirka en gang om ugen, når vi alligevel skal handle. Det er altså ret nemt og gør en stor forskel.

Spis mindre kød
Der bruges cirka 15.000 l vand til at producere 1 enkelt kg oksekød. Og vi danskere spiser langt mere kød, end vi overhovedet behøver, og også mere end vi bør, hvis vi skal se på det med sundhedsmæssige briller. Samtidigt producerer vi soja i voldsomme mængder til at fordre dyrene med, så vi kan spise dem. Soja, som vi i stedet blot kunne spise selv og dermed have nok mad til alle på jorden – og mere til.

Jeg siger ikke, at alle skal blive hverken vegetarer eller veganere, men jeg synes godt, man kan tænke over, hvor meget kød man har brug for. En ugentlig kødfri dag ville fx rykke meget, hvis alle danskere indførte sådan en. Og det samme ville det, hvis vi lod grøntsager fylde lidt mere på tallerkenen og serverede lidt mindre portioner kød.

Køb kvalitet fremfor kvantitet
High street shopping er noget, mange kan lide. Vi kan godt lide at køre fem t-shirts for 200 kr. og tænker mindre over, at T-shirten til 300 kr. nok holder en del bedre (det bør den i hvert tilfælde). Hvis vi nøjedes med at købe den dyre t-shirt, og brugte den lidt mere end de billige, fordi den holder sig pænere i længere tid, så ville vi både spare vores egen pengepung for unødige udgifter plus, at vi ville spare miljøet for de omkostninger, som det har at lave fem t-shirts fremfor kun en.

Bevares! Jeg shopper også. Men jeg forsøger at tænke bæredygtigt på den måde, at jeg køber kvalitet, som holder lidt længere, og som jeg derfor kommer til at bruge en del mere end den klud, som er helt skæv, forvasket og fnulret efter første vask.

Hjælp insekterne
Jeg husker tydeligt, hvordan min far bandede og svovlede, da jeg var barn, og vi kørte på landevejen i Jylland i den gode gamle Volvo 240 med insekter splattet ud på hele forruden. Dengang tog vi insekterne for givet. Nu skal vi bare være lykkelige, hvis vi ser en sommerfugl eller bi. Insekterne er nemlig ved at uddø, og mange mener, det skyldes, apropos indledningen, brug af pesticider.

Forleden læste jeg, at 75 pct. af jordens insekter er forsvundet. Jeg ved ikke, om det passer, men det lød alligevel tilpas alarmerende til, at jeg fluks plantede en masse blomster på altanen, så insekterne har noget at leve af. For godt nok er myg og fluer utroligt irriterende. Men uden insekter kan fx fugle heller ikke leve, og mange af de ting, vi tager for givet som mennesker, ville vi måske også skulle undvære, hvis insekterne pludseligt forsvinder.

Et af problemerne ift. insekterne er bl.a., at de ikke har nok blomster at leve i, så man kan gøre en lille forskel ved at plante fx bi-venlige blomster i haven eller på altanen.

Jeg kan i øvrigt varmt anbefale at læse denne både underholdende og tankevækkende bog, hvis du vil læse en fremtidsvision omkring bier.

Reparer og tænk i upcycling
Forleden bragte jeg lige en lille bunke bukser, som havde set bedre dage, til skrædderen. Diverse reparationer og oplægning kommer til at koste mig den nette sum af 225 kr., hvilket må siges at være utroligt billigt for igen at få liv i de gode gamle yndlingsbukser. Men der er mange ting, der med fordel kan repareres eller upcycles og dermed få nyt liv.

Og hvis man absolut ikke kan finde ud af hverken det ene eller det andet eller er utroligt træt af lige netop de bukser, så kan man jo altid aflevere dem til genbrug, hvor de kan få nyt liv og ny kærlighed.

Køb økologisk
Da vi blev hamsterfamilie, var et af de råd om at holde hamster, jeg læste, at hamster kun bør få økologisk frugt og grønt. Og det er jo sådan set klart, at sådan en lille krop ikke kan tåle de mængder af pesticider, der er i fx en konventionelt dyrket agurk. Da jeg fortalte barnet, at hamster havde bedst af økologisk frugt og grønt, udbrød han straks: Jamen så er det godt, vi kun spiser øko! Og ja, det gør vi – i vid udstrækning.

Og jeg er med på, at øko sommetider kan være dyrt. Jeg er også med på, at en agurk kan fås for 3 kr., når den er fløjet ind fra Spanien og er fyldt med sprøjtegift. Men så mener jeg, at man måske skal se på, om man kan spare et andet sted i stedet for at fylde sine børn med sprøjtegift. Selv små ændringer i indkøb kan gøre en stor forskel, hvis vi alle tager et skridt i den rigtige retning.

Tag cyklen eller gå
Lillemanden går i skole med en hel masse dejlige børn på Frederiksberg. Kommunen er ret lille, så derfor er afstandene også ret små. Alligevel tager mange bilen for at køre deres børn i skole til kl. 8 for dernæst at køre bilen hjem igen, nappe en kop kaffe og køre videre til job.

Jeg ved, det er nemt at tage bilen, og at vejret i Danmark nogle gange er surt, når man skal cykle. Men det gør faktisk en forskel for både miljø og pengepung, om man tager cyklen eller går, når man kan. Desuden er det ret god motion for både børn og forældre, hvilket gør, at man måske kan spare lidt på fitnessabonnementet.

Lær dine børn at gøre det samme …
Vaner er svære at bryde. Men når vi nu har fået et par små gode vaner stille og roligt inkorporeret i hverdagen, så er det heldigvis sådan, at børn er meget lærenemme, når det handler om at gøre tingene på en ny måde. De fleste børn er faktisk også bekymrede for miljøet, for dyrene, for vores regnskov og for andre menneskers ve og vel. Så tag endelig dine børn under vingen, så I sammen kan tage små skridt mod en grønnere hverdag.

Har jeg glemt en god og nem måde at gøre hverdagen grønnere på?

Tak, fordi du læste med! Det betyder mere, end du tror 🙂 Vil du have nys om kommende indlæg, så kan du følge bloggen (og dine andre favoritblogs) ved at logge ind her. Desuden er du mere end velkommen til at kigge med på Instagram og/eller Facebook.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Stædigt barn vs. gode læsevaner