Kaffescrub - fordi kaffe er godt til mange ting

Vegansk skønhed – hvad og hvorfor?

[ Indeholder reklame ]

Efterhånden er der meget fokus på at indtage eller ikke indtage dyr som en del af kosten. Der er flere og flere, der forsager kød og mælkeprodukter i deres daglige kost, og antallet af såkaldte flexitarer (se evt. mere om den del her) er hastigt stigende.

Men det er ikke kun i kosten, man kan vælge at undgå produkter, der indeholder animalske ingredienser. Den veganske beautyindustri vokser også, og man behøver ikke længere at lede på de støvede hylder bagerst i helsekosten for at finde de veganske skønhedsprodukter.

Jeg møder ganske ofte spørgsmålet omkring, hvad det egentligt betyder, når en creme, shampoo eller læbepomade er vegansk. Betyder det så bare, at produktet ikke er testet på dyr? Og nej, det gør det ikke. Selvom veganske produkter eller ingredienser i veganske produkter naturligvis ikke er testet på dyr. Men det er de skønhedsprodukter, der står på hylderne i EU generelt ikke (læs evt. mere om dyreforsøg og skønhed her.)

Men når nu vegansk skønhed ikke (kun) handler om dyreforsøg, hvad handler det så om?

vegansk hudpleje vegan beauty makeup beauty skincare urbannotes.dk

// På foto: Maui Moisture Coconut Milk shampoo og balsam, The Body Shop Shine Lip Liquid, eos Crystal læbepomader, LULU Copenhagen “Blink” halskæde, Maria Nila Mineral Gneiss Molding Paste, The Body Shop Rose Dewy Glow Face Mist, Aveda Shampure samt perlearmbånd fra Relove and Roses.

Faktisk er der en del ingredienser i hudpleje, som på den ene eller anden måde har noget med dyreriget at gøre. Det kan eksempelvis være bivoks, honning, silke eller sågar ingredienser som hyaluronsyre, keratin, lanolin eller kollagen, som er helt typiske ingredienser i hudpleje, hårpleje og makeup.

Det kan altså være lidt af en jungle at finde ud af, om fx et hudplejeprodukt er vegansk. Særligt, fordi nogle af ingredienserne ovenfor også kan udvindes vegansk, og derfor ikke behøver at have været i nærheden af et dyr.

Eksempelvis kan hyaluronsyre udvindes fra dyr eller fremdyrkes ved at fermentere bakterier, mens lanolin altid kommer fra fåreuld og dermed ikke kan erstattes af en udgave, som ikke har noget med et dyr at gøre.

Har man altså besluttet sig for kun at bruge veganske produkter, så er lanolin en ingrediens, som man bare må undvære i sin hudplejerutine.

Heldigvis er mange producenter dog begyndt at skilte med, at deres produkter er veganske. Det behøver altså ikke at være helt umuligt at finde frem til de produkter, der er fremstillet uden nogen form for animalske ingredienser. Det kræver blot, at man drejer produktet en omgang for at se, om man kan spotte ordet “vegan” nogen steder på produktet.

På den måde er man sikker på, at produktet ikke indeholder animalske ingredienser.

Og er du stadig på helt bar bund, eller har du for travlt til at stå og vende og dreje din nye shampoo eller dagcreme, til du bliver skeløjet, så har jeg samlet en lille række tips til nogle af de veganske beautymærker, der findes, nedenfor. Dem kan du jo evt. starte med næste gang, du står foran de meterlange hylder med shampoo, creme, hårspray og mascara.

eos Crystal
Mens mange andre læbepomader indeholder fx bivoks, så har eos lanceret en lille serie af de populære læbepomader uden nogen form for animalske ingredienser. eos Crystal er både veganske og glutenfri, hvis man er til det, og så giver de skøn fugt til læberne.

Køb eos Crystal her.*

Maui Moisture
Maui er et godt bud på en fin vegansk hårplejeserie med produkter til stort set alle hårtyper. Og ikke nok med, at produkterne ligner en lækker juice, der er lige til at skylle ned (det er de ikke!), så er produkterne også fri for mineralske olier, silikone, SLS og en god del af de andre ingredienser, som man måske gerne vil undgå i sin hårpleje. Maui Moisture er naturligvis også vegansk – og duftene er fantastiske.

Køb Maui Moisture her.*

The Body Shop
En rigtig stor del af The Body Shops produkter er veganske. Det gælder bl.a. flere af cremerne, makeup og andre produkter. Og hvis du så er blandt de mange, der skælder ud på The Body Shop “…fordi de jo er ejet af L’Oréal, som tester på dyr …”, så er det faktisk ikke sandheden længere. The Body Shop er nemlig nu ejet af brasilianske Natura, der også ejer Aesop. Og derudover har de holdt viljestærkt fat i deres etiske principper undervejs – uanset ejer.

Se The Body Shops udvalg af veganske produkter her.

Maria Nila
Svenske Maria Nila er blandt de beautybrands, der er gået all in på vegan. Samtlige produkter i deres vifte af hårpleje- og stylingprodukter er altså veganske. Og så er det oven i købet virkeligt gode hårprodukter, som (også) vinder mange points på udseende, dufte og brugeroplevelsen i det hele taget!

Køb Maria Nila Stockholm her.

Aveda
Aveda står bag en hel del veganske produkter i hår- og hudplejegenren. Men de skilter ikke med det på deres produkter, og det er desuden ikke alle deres produkter, der er veganske. Nogle få Aveda produkter indeholder nemlig bivoks (ikke vegansk) og honning (heller ikke vegansk). Langt de fleste af Avedas produkter går dog under kategorien vegan og cruelty-free.

Køb Aveda her.

Og nu sidder du måske og tænker på, om “kvinden nu også selv går op i, om hendes hudpleje, hårpleje og makeup er vegansk”. Svaret er: Egentligt ikke. Et produkt har en vis mængde pluspoints i min bog for ikke at indeholde animalske ingredienser, og jeg er meget imod dyreforsøg, fordi det er noget overflødigt pjat og synd for de dyr, som skal lægge nakkeskind til, fordi vi mennesker skal smøre os ind i en creme. Men jeg går altså ikke målrettet efter veganske produkter, når jeg står foran hylden med creme.

Tak, fordi du læste med! Det betyder mere, end du tror 🙂 Vil du have nys om kommende indlæg, så kan du følge bloggen (og dine andre favoritblogs) ved at logge ind her. Desuden er du mere end velkommen til at kigge med på Instagram og/eller Facebook.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kaffescrub - fordi kaffe er godt til mange ting