En åndedrætsøvelse, der giver ro på

[ Opskrift ] Bønnefritter med friske bønner

Forleden var Lillemanden på familiebesøg. Og da han kom hjem, spurgte jeg ham, hvad de så havde fået at spise. “Frikadeller, kartofler og øh … kogte grøntsager” udbrød han med stor forundring – og en smule væmmelse i stemmen.

Selvom kogte grøntsager var hofretten i mit barndomshjem (og måske netop derfor …), har jeg, så vidt jeg husker, aldrig serveret den slags herhjemme.

Men qua at vi ikke spiser kød i hverdagen, og vi derfor skal blive mætte af bl.a. masser af grønt, så eksperimenterer jeg konstant med tilberedning og typer af grøntsager.

Intet af det bliver dog kogt. Istedet får vi bl.a. ganske ofte one-pot-pasta (opskriften på det er lige her), lækre supper med masser af fyld (se evt. opskriften på miso ramen her) og alt muligt andet, hvor grøntsagerne istedet for kødet, har hovedrollen.

bønnefritter med friske bønner

// Friske grønne bønner parat til at komme i ovnen. Mums!

Senest var det de grønne bønner, der fangede min opmærksomhed, da de lå der og struttede af godhed i supermarkedet. De røg i indkøbskurven, fordi det var nogen tid siden, vi havde fået grønne bønner, fordi de er noget af det sundeste, man kan sætte tænderne i, og fordi jeg havde lyst til bønnefritter.

Siden hørte jeg flere steder, at det var langt nemmere at lave bønnefritter af frosne bønner.

Men nu var det jo de friske grønne bønner, der lå og gemte sig i køleskabet, så jeg lod mig ikke slå ud. Istedet gjorde jeg, som jeg også altid gør, når jeg laver kartofler, sweet potato fritter eller andre bagte grøntsager i ovnen.

Inden du får opskriften, som både er nem og i øvrigt gør de grønne bønner langt mere appetitlige at både se på og sætte tænderne i, så synes jeg dog også lige, vi skal dvæle ved, hvor sunde grønne bønner egentligt er.

Grønne bønner er nemlig faktisk lidt af en super food.

De små sprøde bønner indeholder således en god del vitamin B og vitamin E. Desuden er de fyldt med kalk (som vi BTW optager meget bedre fra bønner end fra mælk …), selen, jern, antioxidanter, kalium og, ikke mindst, folat, som bl.a. ofte bliver kædet sammen med forebyggelse af hjertekarsygdomme.

Der er altså faktisk ikke rigtigt noget dårligt at sige om grønne bønner – det skulle da lige være, at de altså skal tilberedes i nogle minutter, inden vi sætter tænderne i dem, idet de ellers kan give mavepine. Men bønner kan (og bør, hvis du spørger mig) altså spises lidt al dente.

bønnefritter af friske bønner

// Mange spørger, hvad vi dog egentligt spiser, når nu vi ikke spiser kød. På tallerkenen gemmer sig, ud over bønnefritter, en grovbolle, seitan i skiver og ristet på panden samt lidt friskt grønt.

Opskrift: Bønnefritter med friske bønner
Forvarm ovnen på 180 grader.

Skær enderne af dine grønne bønner, skyl dem godt, og dup dem tørre med et viskestykke.

Fyld bønnerne i en frysepose, og hæld lidt planteolie ved.

Vend, drej, ryst og kør posen rundt mellem hænderne, til olien er godt fordelt.

Fordel bønnerne jævnt på et stykke bagepapir på din bageplade og strø salt på efter behov (salten kan også tilsættes i posen sammen med olien, hvis du hellere vil det).

Sæt bønnerne i ovnen, og bag i cirka 15 minutter eller, til du kan se, at bønnerne bliver en smule brune i kanten.

Spis bønnefritterne som tilbehør til en god burger, en sandwich eller i en salat. De smager himmelsk og passer til stort set alt.

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En åndedrætsøvelse, der giver ro på