[ Advents-konkurrence ] Den festlige tids festligste makeup

Vegetar, pescetar, flexitar og alle de andre kasser

Det kan hurtigt føre til forvirring, når man forsager nogle ting i kosten, mens man gladeligt spiser andre. Folk, der er glutenintolerante eller laktoseintolerante må have det lidt på samme måde: “Nej tak, den spiser jeg ikke. Men jo tak, den spiser jeg gladeligt!”

Det er på en eller anden måde ofte mere legalt at sige nej tak til rosenkål end at sige nej tak til mælk i kaffen. Jeg skal i hvert tilfælde tit forklare mig, fordi jeg ikke spiser (og drikker) som de fleste andre danskere.

Når jeg siger, jeg ikke spiser kød og heller ikke indtager mælk, konkluderer mange straks: “Nå! Du er veganer!” Og nej, det er jeg ret langt fra. Og jeg er faktisk heller ikke vegetar, selvom jeg godt nok stort set spiser vegetarisk i dagligdagen.

Jeg er dog faktisk det, der kaldes en pescetar. Det vil sige, at jeg ikke spiser kød, men at jeg en sjælden gang imellem spiser fisk, og jeg bruger også  til tider fiskesovs eller østersovs, når jeg fx laver en eller vegetarisk wokret.

Jeg sammensætter med andre ord min kost på en lidt særlig måde. Jeg spiser primært proteiner fra planteriget, indtager ikke mælk eller yoghurt, men spiser dog ost og smør, og så rør jeg slet ikke kød (heller ikke de skjulte animalske tilsætningsstoffer såsom gelatine), men jeg spiser altså til tider fisk.

Det betyder bl.a., at det nogle gange tager mig lidt længere tid at handle ind, fordi jeg lige skal sikre mig, at der ikke er puttet et eller andet fra en ko, kylling eller gris i den mad, jeg køber (man bliver overrasket over, hvor ofte der står et eller andet fra dyreriget med småt på varedeklarationen), men det tager jeg gladeligt med.

Jeg er normalt ikke så meget for at putte folk i kasser. Og selvom der findes lige så mange måder at spise vegetariske på, som der findes mennesker, så vil jeg alligevel forsøge at samle en lille oversigt over de forskellige former for “primært-planteæder-typer” og dermed måske komme lidt af forvirringen, som jeg møder i min dagligdag, til livs.

 

kost sundhed ferm living kids ferm living frugtpuder urbannotes.dk puder

// De seje frugt-puder er fra Ferm Living Kids og har intet med indlægget at gøre, men de er bare ret fine, og så passede de alligevel perfekt ind i indlægget. Jeg kunne godt overveje at drysse dem ud i hele huset – nu hvor vi spiser ret meget frugt (og grønt) herhjemme 😉

Veganere, vegetarer, flexitarer … Men hvad er forskellen?
Vegetar:
Spiser ikke kød, fjerkræ, skaldyr eller fisk. Det har alle vegetarer til fælles. Der findes dog flere underkategorier, når vi taler vegetarer.

Veganer: Måske nogle vil være uenige, men en veganer, er jo faktisk også en undergren af vegetarismen. Som veganer spiser du bare ikke hverken æg, mælkeprodukter eller honning, som jo også er animalske produkter.

Ovo-vegetar: En ovo-vegetar spiser æg og honning, men holder sig væk fra alle typer mælkeprodukter.

Lakto-vegetar: Spiser ikke æg, men spiser gerne mælkeprodukter og honning.

Lakto-ovo-vegetar: Spiser gerne både mælk, honning og æg.

Pescetar: Det er sådan en som mig! Og det kan dybest set diskuteres, om jeg overhovedet skal have lov til at kalde mig en slags vegetar. Jeg spiser jo nemlig stadig i ny og næ fisk, skaldyr og fx også æg – omend jeg forsøger at holde indtaget af alle typer animalske fødevarer på et absolut minimum.

Pollotar: Indrømmet! Dem møder jeg ikke mange af. Men en pollotar spiser hverken fisk, kød eller skaldyr. Til gengæld spiser de en eller flere typer fjerkræ.

Flexitar: Til gengæld møder jeg flere og flere flexitarer! Det er folk, som overvejende spiser vegetarisk, som jeg selv gør, men som i ny og næ også tillader sig at spise kød. Det er typisk, hvis de er ude, og der ikke er vegetariske alternativer, eller de lige ‘craver’ en burger, der ikke har en bøf af svampe eller bønner. Det er i øvrigt sådan, begge mine mænd sammensætter deres kost, nu hvor der aldrig kommer kød på bordet herhjemme længere.

Der er naturligvis også andre forgreninger indenfor vegetarismen, og, som nævnt, så har vi vist hver især vores ‘religion’, når det kommer til, hvad vi putter i munden. Der er også rigtigt mange grunde til at vælge vegetariske kost, og det afspejler sig ofte i, hvilken type vegetar, man er.

Mit eget valg blev i sin tid truffet af hensyn til miljøet (og mælken har jeg lagt på hylden af hensyn til min hud), men over de par år, jeg har levet mere og mere plantebaseret, er jeg også blevet mere bevidst om det sundhedsmæssige aspekt i det at undlade de fleste animalske fødevarer i min kost.

Hvis du selv flirter med tanken om at blive den ene, den anden eller den tredje form for vegetar, så kan du bl.a. hente tips til kosten, og hvad du skal være opmærksom på, her.

Tak, fordi du læste med! Det betyder mere, end du tror 🙂 Vil du have nys om kommende indlæg, så kan du følge bloggen (og dine andre favoritblogs) ved at logge ind her.

4 kommentarer

 • Fandt svaret til vores lille diskussion under morgenmaden. Dog kom et nyt fra os som vi håber du kan svare os på? 🙂 er lakto-ovo-vegetar ikke bare det samme som ‘alm.’vegetar? Glæder os til at høre dit svar 😊❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Conni Lagergreen Schmidt

   Ha ha, dejligt at høre 😉 Og jo, du har ret, at en lakto-ovo-vegetar “bare” er en vegetar. Der er mange måder at være vegetar på, men hvis man spiser både fx æg og drikker mælk, så hører man til i lakto-ovo-kassen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene L

  Spændende og læseværd indlæg, tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

[ Advents-konkurrence ] Den festlige tids festligste makeup