[ Opskrift ] Skildpadde-brownie

Har I familie dernede?

Så kom vi hjem! Fra Australien, that is. Faktisk kom vi hjem for nogle dage siden, men både Lillemanden og jeg har lidt noget så frygteligt af jetlag, at vi begge er faldet i søvn på sofaen enten lige inden eller lige efter aftensmaden, og så når man altså ikke så meget andet end det allermest nødvendige i sin hverdag.

Men nu er jeg klar til igen at tilbringe en ledig stund foran computeren – i sofaen med et tæppe, naturligvis, for DAMN man fryser, når man lige bliver nedkølet 30-35 grader fra den ene dage til den anden.

Hverken jetlag eller kulden helt ind til benet kommer dog bag på os. Det hele var forventet. Det er nemlig langt fra første gang, vi har holdt jul og nytår i Australien. Faktisk er det fjerde gang, hvis man indregner den første tur, som manden og jeg var på i 2007/2008, hvor vi rejste af sted fra Danmark den 25. december, fordi det dengang ikke faldt os ind at holde julen et andet sted end hjemme.

Der er løbet en del både vand, kaffe og da også et par drinks under broen siden, og i mellemtiden er Lillemanden jo kommet til, og han har derfor holdt jul og nytår i Australien både forrige år og sidste år. Og eftersom han kun er 4 år, kender han faktisk ikke andet.

Når vi fortæller, at vi holder jul og nytår i Australien, møder vi i 99,9 pct. af tilfældene spørgsmålet: “Har I familie dernede?” Og nej! Vi kender faktisk ikke en sjæl i Australien. Men vi elsker at være der, og der er mange ting, der bare gør, at vi tænder rigtig meget på lige netop det land. At vi så rejser over julen og nytåret er udelukkende, fordi man der får adskillige fridage forærende, og fordi vejret i Australien på det tidspunkt er fabelagtigt, fordi man går fra forår til sommer Down Under omkring julen.

Des flere gange jeg har rejst rundt i Australien, des mere går det op for mig, hvorfor jeg holder så meget af at være der.

kaenguru-australien-med-boern-rejse-ferie-urbannotes-dk

1) Australierne
Det australske folk har taget det bedste med fra deres forfædre i England: Høfligheden! Man holder døren for andre, man rejser sig fluks for ældre i sporvognen, og når man, som vi, har rejst rundt med mange tasker, kufferter og en klapvogn, så får man straks en hånd uanset, hvor man står eller går, om man skal op eller ned. Faktisk har jeg flere gange oplevet, at folk undskylder, fordi de ikke har smidt alt, hvad de har i hænderne for at hjælpe inden for to sekunder i stedet for ti! Samtidig kan jeg ikke huske en dag dernede, hvor jeg ikke er blevet kaldt “darling” mindst en gang. Det er bare noget, man gør, og der ligger ikke så meget i det. Men det er alligevel hyggeligt, synes jeg.

2) Skrald
I flere byer i Australien udløser det en bøde, hvis du smider så meget som et stykke tyggegummipapir på gaden. Så det gør man ikke! Men man gør det faktisk heller ikke i de byer, hvor der ikke vanker bøder. Der står så også langt flere skraldespande på en enkelt gade, end der gør i hele København til sammen. Men alligevel er det noget, vi danskere kunne lære rigtig meget af. Samtidig ser man ikke en eneste hundelort på gaden. Den slags samler man nemlig op efter sin hund … Tænk engang! Det er sympatisk, og det er rart, og så er det alt i alt en rigtig god vane at rydde op efter sig selv, så andre ikke skal belemres med hverken McD-bakker eller hundehømmer.

3) Maden … Åh maden
Nu er det jo ikke, fordi australierne er kendt for deres udsøgte cuisine. Nej faktisk spiser de alt for mange meat pies, chips og friturestegte fisk til min smag. Men hvis man ser bort fra, at de australske køkken minder rigtig meget om det engelske, så rummer australien jo ufatteligt mange befolkningsgrupper, som har taget deres absolut udsøgte køkken med sig. Jeg nævner i flæng: Kinesere, japanere, grækere, italienere, thai etc. etc. Og DET er dæleme lækkert og i øvrigt som oftest også rigtig billigt. Faktisk er Australien så paradoksalt indrettet, at det ofte er dyrere at gå i supermarkedet og købe kød og grøntsager, end det er at gå ud og spise det. Så … Don’t mind if I do! BTW … En omgang kænguru på sweet potato mash springer jeg heller ikke over!

4) Naturen
Australien er alt fra gold ørken ved Uluru og Alice Springs til frugtbare vinmarker i Yarra Valley. Og det er smukt! Derudover er Australien jo fyldt med dyreliv, som man ikke ser andre steder i verden: Kænguruer, koalabjørne, bilbys, wallabys, næbdyr og dingoer. Og man ser dem faktisk. Der sidder ikke koalaer midt i byen i Sydney, men de er derude i naturen sammen med de skønne papegøjer, latterfugle og flyvende hunde.

5) Vejret
Jeg læste forleden, at der faktisk ikke er noget, der hedder vinterdepression i bl.a. det sydlige Europa. Det er tankevækkende, synes jeg. Og des vigtigere for mig er det at komme væk fra Danmark i de mørke måneder, hvor jeg ellers nemt bliver en træt sofakartoffel, der ikke orker ret meget. Ikke fordi at solen altid skinner i Australien. Men vejret er alligevel ofte skønt! Vi har rejst i december og januar alle gange, og vi har mødt alt fra ekstreme regnbyger til små 50 grader. Men selvom det regner og blæser, er der altid lyst og lunt. Og bare lyset alene er så vigtigt at få tanket, fordi det kan holde mig kørende i de måneder, hvor det allerede bliver mørkt kl. 15, hvis man er lidt uheldig.

Vil jeg gøre det igen? Helt sikkert! Jeg er slet ikke færdig med Australien, og det er resten af familien heller ikke. Nu er vi dog blevet enige om, at fire Australiensbesøg på relativt få år er nok for nu. Men det sagde vi på den anden side også, da vi kom hjem sidste år …

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

[ Opskrift ] Skildpadde-brownie