[ Opskrift ] Peanut sauce

Nej, Instagram! Du må ikke dele mit billede

Som de fleste andre lægger jeg jævnligt billeder op på Instagram. Det kan være af mad, jeg spiser, måske noget fra en rejse, særligt lækre eller pæne hudplejeprodukter, billeder af mit barn, af mig selv eller bare et random billede af noget, som jeg lige faldt over på min vej, og som fangede mit øje og dermed min kameralinse.

Og jeg nyder det! Jeg har altid elsket at tage billeder, og jeg kan lide at redigere på en måde, som, jeg synes, fremhæver det bedste i billedet. Jeg hører sågar også tit, at jeg faktisk er ret god til at tage de der billeder, som andre kan lide at kigge på, hvilket jo dybest set er det, Instagram kan. Det er æstetik og inspiration – i hvert tilfælde for mig.

Gennemsnitligt én gang om dagen bliver jeg dog lidt gal på Instagram.

For det er ligesom om, at indtoget af Instagram har åbnet op for en helt ny bølge af kriminalitet – nemlig gement tyveri af noget, som er dit og mit.

Jeg taler naturligvis ikke om, at Instagram som sådan stjæler noget op ad hverken mine eller dine lommer (det skulle da lige være tidsrøveri). Men at andre brugere på Instagram stjæler mit indhold.

Indhold, som ret beset er min ejendom, mit arbejde, og som jeg rent faktisk har copyright på.

Eksemplerne er mange. Faktisk flere, end jeg orker at ridse op her.

For som sagt oplever jeg i gennemsnit én gang dagligt, at et af mine billeder bliver delt på en anden profil, som ikke har fået min tilladelse til at dele mit arbejde.

Det er ganske ofte i marketingsammenhænge, det sker.

urbannotes.dk conni lagergreen schmidt instagram.jpg

// De seneste ni billeder på min Instagram. Faktisk nogle billeder, som jeg har lagt sjæl og arbejde i. Derfor er de ikke bare noget, man må stjæle.

En webshop, som sælger den creme, som jeg tilfældigvis på et tidspunkt har taget et foto af, bruger mit billede til at fortælle, at de nu har en 20 pct. rabat på den creme.

Det er også ganske ofte fuldstændigt random profiler, der deler mine billeder. Folk, der måske har en profil, hvor de deler billeder af kaktuser, reposter lige et billede, som jeg har taget af en kaktus.

Sidst, men ikke mindst, så er der de store firmaer, som tilsyneladende heller ikke kender lovgivningen. Mange af dem reposter også helt uden at spørge om lov.

De større virksomheder, der så spørger om lov, fordi de kender lovgivningen, skriver ofte en standardtekst under et billede, de er interesseret i. Den tekst fortæller, at man skal svare #YESXXBRAND, hvis man vil repostes på deres profil, og så henviser de til terms and conditions, som man tilfældigvis også svarer ja til, hvis man bruger deres hashtag. De terms and conditions involverer som regel, at man afgiver rettighederne til billedet, så de kan bruge det i en hvilken som helst sammenhæng, som de har lyst til – i princippet også en busreklame (og det helt uden at betale dig – av!!)

Jeg er så træt af, at folk stjæler mit indhold fuldstændigt ublu, og jeg reagerer hver gang, det sker.

Jeg skriver ganske enkelt under billedet, at billedet er min ejendom, og at det er underlagt copyright.

Det giver lidt forskellige reaktioner:

Scenarie 1: Jamen vi gør dig jo en tjeneste, og du burde takke os?!
Scenarie 2: Vi er en stor profil. Vi troede, du ville have flere følgere (realiteten er dog, at den slags delinger aldrig har givet mig mere end et par nye følgere.)
Scenarie 3: Vi har jo krediteret dig. Hvad er problemet?!
Scenarie 4: Tavshed. Billedet slettes – eller de blokerer en fra at se deres profil (QUE?!)
Scenarie 5: Okay, undskyld. Jeg kender ikke loven.
Scenarie 6: Jeg troede godt, jeg måtte, fordi billedet jo er af et produkt, vi sælger?!
Scenarie 7: Vrede! Ofte sender den slags en privat besked om, at man da aldrig igen skal skrive på et af deres billeder på deres profil. Hvor vover man! (Endnu mere QUE?!)

Faktum er dog, at selvom det efterhånden er helt normal praksis, at folk stjæler med arme og ben på Instagram, så er det faktisk det samme, som at jeg stjæler en bluse i en butik, at jeg streamer ulovligt, eller at jeg kopierer en fancy koks opskrifter og starter min egen restaurant ud fra disse.

Det er tyveri af noget, som er mit, og i dette tilfælde faktisk noget af mit arbejde, der skal betales for, hvis man vil have lov til at bruge det.

At kopiere et fotografi er at stjæle, og det gælder uanset, om det er fra en professionel fotograf, en som delvist lever af indhold til Instagram, som jeg gør, eller en privatperson, som bare lægger billeder op fra sin fritid og af sin frokost.

Hvis du alligevel ser et af mine billeder repostet på en profil på Instagram, så er det, fordi jeg har givet lov (eller fordi jeg ikke er blevet tagget i hverken tekst eller billede, og så må du gerne prikke mig på skulderen, for det scenarie er ikke bare tyveri men gement tyveri!). For jeg giver faktisk også i ny og næ profiler lov til at dele mine billeder.

Men det er kun, hvis det er nogen, jeg kender, nogen, jeg samarbejder med, eller på anden måde en profil, som jeg stoler på.

Ganske ofte siger jeg dog også nej.

For jeg ved efterhånden godt, hvilke profiler, der giver sneboldseffekt. Hvor det starter med, at mit billede bliver delt på deres profil, for så at blive delt på otte af deres distributørers profiler, og efterfølgende af 34 forhandlere i Rusland. Yes, believe me, jeg har prøvet lidt af hvert!

Desuden er jeg utroligt forsigtig med, hvem der deler billeder af mit barn. For han skal ikke pludseligt ende som gratis model på en webshop (eller det, der er værre) et eller andet sted i verden.

Og inden du siger, at Instagram jo alligevel ejer alle mine billeder, så ja. Det gør Instagram på sin vis qua de regler, de har for brug af platformen. Men jeg har altid hånd om mine egne billeder, jeg kan vælge at slette dem, og jeg kan sortere i, hvem der skal kigge med. Det har jeg trods alt ikke, hvis mit billede pludseligt er brugt på en russisk webshops Instagram.

Men hvad kan vi så gøre ved tyveriet?

Jeg vil foreslå …
… at du reagerer, hvis nogen reposter et af dine billeder og fortæller, at du faktisk gerne vil spørges først, så du har mulighed for at sige nej. 
… at du beder om at blive krediteret først i caption til et billede, hvis du siger ja til, at andre må dele dine billeder. Du får intet ud af en deling med blot et tag i foto eller en kreditering nederst efter 56 hashtags. Det skal være tydeligt, at det er dit billede.
… at du prikker andre profiler på skulderen, hvis du pludseligt ser deres billeder delt derude uden kreditering.
… at du selv spørger, inden du deler andres billeder. Men det håber jeg trods alt, at du har taget med dig i løbet af indlægget 🙂

På den måde bliver Instagram sjovere for os alle. Og vi får da også en hel masse mere unikt indhold, som er det, der er det sjove ved Instagram. Ikke alle de reposts!

Tak, fordi du læste med! Det betyder mere, end du tror 🙂 Vil du have nys om kommende indlæg, så kan du følge bloggen (og dine andre favoritblogs) ved at logge ind her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

[ Opskrift ] Peanut sauce