Vores syv tips til weekend i Berlin

Spis dig til en sund hud

Gennem det seneste års tid har min hud gennemgået noget af en transformation.

Fra at være uren, lige dele tør og fedtet, er den nu pludseligt fugtmættet og meget tæt på fri for urenheder.

Det er ikke en drømmehud – langt fra. Men jeg er godt tilfreds og ved udmærket godt, at jeg aldrig ender med at have den fineste glatte porcelænshud.

Når jeg møder folk, som jeg ikke har set i nogen tid, så undrer de sig. For jeg har faktisk haft uren hud i lige så mange år, som både de og jeg kan huske. Og det spørgsmål jeg oftest får er, hvilke produkter jeg dog har brugt for at skabe sådan en forskel.

Sandheden er dog faktisk ikke så ligetil. For det er ikke kun de ting, jeg putter på huden, som gør en forskel for huden. Det er i høj grad også de ting, jeg putter i munden.

Jeg har tidligere skrevet om, hvordan det at skære mælkeprodukter ud af min daglige kost har gjort en ret stor forskel. Og det er bestemt også den ændring i mine kostvaner, som har gjort det helt store udsving ift. urenhederne, som jeg har haft.

Men jeg er også blevet obs på, hvilke fødevarer, der gør noget godt for min huds velvære i det hele taget, og hvilke fødevarer jeg så vidt muligt skal holde mig fra, hvis min hud skal se sundere og pænere ud.

Og det gør faktisk en forskel, hvad man propper indenbords – måske endda en endnu større forskel end, hvad man smører udenpå.

// På overskudsagtige morgener starter jeg allerhelst dagen sådan her: Chia bowl baseret på plantemælk med mandler, bær og kokos. Det er så hudvenligt, som det næsten kan blive.

// På overskudsagtige morgener starter jeg allerhelst dagen sådan her: Chia bowl baseret på plantemælk med mandler, bær og kokos. Det er så hudvenligt, som det næsten kan blive.

Hudvenlige kostvaner:

1) Kvalitet:
Har maden en ordentlig kvalitet, er det godt for både krop og sjæl og dermed også bedre for huden. Forarbejdede fødevarer er ganske enkelt ikke godt for noget som helst. Heller ikke for vores fordøjelsessystem, som gerne skal fungere optimalt, hvis vi skal have et sundt legeme. Mad med meget sukker og salt og med en alt for lang holdbarhed er ganske enkelt ikke vejen frem, hvis man vil skabe balance. Så ud med frysepizzaen og ind med de friske rare råvarer.

2) Vand:
Vand burde måske have stået øverst på denne liste, fordi vand er så utroligt vigtigt for kroppen og, ikke mindst, for huden. Får du for lidt vand på en dag, så vil du føle dig stram i masken, og hvis du konsekvent får for lidt vand, så vil din hud blive grå og kedelig og slap. Så drik masser af vand – året rundt.

Jeg starter selv hver morgen med et stort glas halv-koldt vand og mine kosttilskud. Det er en god måde at hjælpe fordøjelsen og kroppen i gang på. Resten af dagen tager jeg en halv liter vand pr kop kaffe, jeg drikker. Det bliver hurtigt til en del.

3) Det gode fedt:
Kroppen har brug for fedt. Og når jeg siger fedt, så mener jeg på ingen måde bacon! Nej, jeg mener det gode fedt fra nødder, olivenolie, kerner og avocado, som har en anti-inflammatorisk effekt på huden.
Især olivenolie er kendt for at indeholde stoffer, som gør det nemmere for kroppen at optage bl.a. vitaminer.

Jeg bruger efterhånden olivenolie til alt, og så spiser jeg desuden kokosolie og drikker kokosvand, når jeg kan slippe afsted med det. Fedtet i kokosolien skulle nemlig efter sigende blive brugt nemmere på at skabe energi fremfor at lagre sig i kroppens fedtdepoter, og kokosvand er kendt for at give glød – desuden slukker kokosvand tørsten helt eminent, kan jeg afsløre.

4) Grønne grøntsager:
Grøntsager er bare altid en god idé! Men der er nogle grøntsager, som kan mere for huden end andre. Wheat grass (hvedegræs) er blandt disse og er i USA bl.a. kendt og tilbedt for at masser af aminosyrer, vitaminer og mineraler, som er gode for kroppen og for huden.

Den forhadte broccoli og mange af dens fætre og kusiner i kål-land kan hverken kroppen eller huden heller ikke få nok af. Bl.a. fordi disse grøntsager virker som beskyttelse for cellerne, og fordi de er rige på Vitamin A, Vitamin B, Vitamin C, Vitamin E, calcium, jern og magnesium.

Jeg bager selv broccoli, blomkål og grønkål ind i fx en tærte. På den måde kan de snydes ind på en god og appetitlig måde og ligger ikke og ser kedelige ud på kanten af tallerkenen.

5) Fed fisk
Fisk er efterhånden en omdiskuteret sag. Men jeg vil altså ikke undvære den fede fisk i min ugentlige madplan. Bl.a. fordi det smager godt, og fordi fed fisk gør godt. Jeg skeler dog altid til punkt 1 ovenfor og køber kvalitet og bæredygtigt fremfor kvantitet.

Især laksen er kendt for at virke antiinflammatorisk på huden. Men andre typer fed fisk indeholder også de gavnlige omega 3 fedtsyrer, som er dem, der gør udslaget, når det handler om huden.

6) Bær i alle afskygninger
Vi hører hele tiden om antioxidanter i hudpleje. Men faktisk ligger de gode antioxidanter også lige foran os i supermarkedet – og de smager (særligt på denne årstid) fantastisk!

Bær er nemlig en direkte kilde til de eftertragtede antioxidanter, som sørger for at holde vores hud yngre og friskere.

En håndfuld bær om dagen (jeg spiser lystigt løs hver morgen) er altså bedre end enhver omgang botox – og så smager de bedre.

7) Skru ned for sukkeret
Der er altså ret meget, man kan gøre for at holde huden sund og frisk gennem kosten. Men man kan også gøre det modsatte.

Sukker er den helt store synder, når det gælder hudens spændstighed i kostsammenhæng. For meget sukker gør simpelthen, at huden bliver mindre fleksibel, og når huden bliver mindre fleksibel, skal der ikke meget til, førend den også får rynker.

Jeg har helt sikkert selv en sød tand, og jeg er på ingen måde hellig i sukker-sammenhænge. Men jeg har vænnet mig til at bytte (nogen af) chokoladehapserne om aftenen ud med lækre nødder og luksus-knækbrød med masser af kerner, som jeg sørger for altid at have i skabet, og så finder forarbejdet mad med alt for meget sukker og salt ganske enkelt ikke vej ind i mit køkken længere.

Når alt der er sagt, så kan det desuden aldrig skade med kosttilskud. Jeg tager selv mælkesyrebakterier og en multivitamin-tablet hver morgen og supplerer i perioder, hvor jeg ikke spiser helt så meget fisk, også med en eller anden form for fiskeolie.

2 kommentarer

 • katerina

  Rigtig skønt indlæg! som jeg virkelig kan bruge til noget, tusind tak for det <3

  http://nouw.com/katerinabillis

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Conni Lagergreen Schmidt

   Tusind tak, Katerina! Det er jeg glad for at høre 🙂 Og det er ret nemt ikk’? Og gør faktisk en stor forskel i længden.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vores syv tips til weekend i Berlin