Det rette look handler (også) om det rette værktøj

Test af OrganiCup

organicup-urbannotes-dk

Det er ikke, fordi jeg partout er typen, der skal dele min menstruationscyklus med hele internettet. Der er faktisk næsten ikke noget, jeg har mindre lyst til.

Men da jeg testede den såkaldte OrganiCup, en menstruationskop af silikone, som en del af min dommertjans til AllergyAward, blev jeg spurgt en hel del (stort set udelukkende på de mere private kanaler, fordi man åbenbart stadig ikke taler om “den slags”, hvor andre kan se det?), hvordan det nu lige virkede, om det var godt, og om den var lige så sikker som at bruge en tampon.

Jeg fandt altså hurtigt ud af, at mange derude har det på præcis samme måde, som jeg havde det: En menstruationskop lyder genial, budgetvenlig og god for miljøet.

Men for mange, inklusive mig selv, bliver det med den slags produkter hurtigt ved tanken, fordi man føler sig tryg ved bind og tamponer og ærlig talt ikke har lyst til at stå og ligne en free bleeder ved kassen i Netto, fordi man måske ikke lige fik skruet den menstruationskop helt rigtigt på plads.

Men, fordi jeg er pligtopfyldende, og fordi jeg nu fik stukket en OrganiCup i hånden til test, så har jeg naturligvis prøvet den!

Og derfor ender jeg alligevel med at dele lidt af min cyklis i dagens anledning. I hvert tilfælde bliver det en anelse mere blodigt, end mine indlæg ellers umiddelbart er 😉

Men lad os starte fra en ende med, hvordan man egentligt bruger sådan en OrganiCup.

organicup-urbannotes-dk-test

Sådan bruger man OrganiCup:
– Før første gangs brug koger man den lille silikoneskal i en gryde i fem minutter

– Inden OrganiCup’en isættes skal hænderne lige vaskes først

– Så klemmer man den sammen (se hvordan på foto)

– Er der bøvl med at få den sat ordentligt på plads, så gør evt. koppen våd med lidt vand

– Nu kan koppen isættes med to fingre omkring

– OrganiCup råder selv til, at man bruger et bind sammen med koppen de første gange, hvilket jeg personligt oplevede var en stor fordel, fordi man lige skal greje, hvordan den kommer til at sidde rigtigt, og fordi man ikke har nogen anelse om, hvornår sådan en kop kunne tænkes at være fyldt

– Skal din OrganiCup tømmes, så gør det i toilettet, vask koppen godt, og sæt den på plads igen

Da jeg valgte at teste OrganiCup første gang, lod jeg det med vilje falde på en dag, hvor jeg ikke rigtigt skulle noget.

Jeg var ganske enkelt bange for at bløde igennem, og derfor ville jeg rigtigt gerne være i nærheden af mit toilet, så jeg løbende kunne tjekke, hvordan det gik.

menstruationskop-urbannotes-dk-test

Det gik da heller ikke helt uproblematisk med at få OrganiCup’en til at sidde helt, som den skulle.

Det var en anelse vanskeligt at få den til at folde sig ud efter, at den var klemt sammen og skubbet på plads.

Efter en lille håndfuld forsøg fandt jeg dog ud af, at hvis man trykker koppen lidt sammen i bunden, hvor koppen er tykkest, og drejer på den lille “dut” i bunden, så hele koppen drejer “derinde”, så oplevede jeg, at den foldede sig ud og satte sig, som den skulle.

Så langt så godt. Koppen sad, som den skulle.

Men eftersom man slet ikke mærker den, når den først sidder rigtigt, så blev jeg alligevel i ny og næ lidt usikker og måtte ud og tjekke. Det vil sige, at jeg fik brugt en del tid på at tjekke og løbe på toilettet lige den dag.

organicup-test-urbannotes-dk

Nu har jeg brugt koppen nogle gange og er egentligt ret tryg ved den.

Jeg mangler stadig lige at greje, hvor ofte den skal tømmes. Men jeg har gået efter den sikre metode og har gjort det ret ofte.

I den forbindelse bliver man temmeligt overrasket over, hvor lidt blod, der egentligt samler sig i den, når man ellers har en idé om, at man styrtbløder så meget den ene gang om måneden, at man næsten mister mere blod end ved en åreladning.

Men faktisk er det jo ganske lidt, det drejer sig om, når man ser det i sådan en lille silikonekop. Egentligt ret rart at få syn for sagen!

Og ja, bare rolig, jeg har også vovet mig udendørs med OrganiCup. Men jeg har endnu til gode at bruge den på job, og det af den ene årsag, at vi ikke har en håndvask på selve toilettet på kontoret, hvilket ville betyde, at jeg skulle gå ud i til den fælles håndvask med potentielt blodige fingre, hvilket jeg egentligt ikke rigtig har lyst til.

Så inden man går på toilettet med sin OrganiCup, skal man måske lige sikre sig, at man kan vaske hænder på det WC, hvor man har intentioner om at tømme sin OrganiCup. Det kan nemlig være lidt af en blodig affære, og det er svært at få tøjet på plads med alt det snask på hænderne …

OrganiCup kan dog sidde i i 12 timer. Så den dag, hvor jeg evt. er helt tryg ved at bruge koppen og har helt styr på, hvor længe den kan sidde i, inden den skal tømmes, tænker jeg ikke, der er nogen hindring ift. at bruge den i alle livets situationer ligesom en tampon. Der skal bare lige lidt øvelse og føling til.

Men OrganiCup er faktisk et både realistisk, budgetvenligt og miljømæssigt godt alternativ til bind og tamponer.

Det kræver bare lige, at man øver sig lidt – og i øvrigt også lidt mere følen sig frem, end man måske er vant til, når man bruger bind og tamponer, selvom det vist nok også gav sine startvanskeligheder, dengang man skulle i gang med det.

Lyder OrganiCup som noget for dig, så husk lige, at OrganiCup findes i to forskellige størrelser: A til dig, der ikke har født vaginalt, og B til alle os, der har født.

Se evt. mere om OrganiCup på Helsebixen, hvor OrganiCup fås til en god pris.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes, indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det rette look handler (også) om det rette værktøj